Едри клубени стават само с много вода

17 юли 2019
Зеленчуци
12051
1 2
 

Почвата трябва да е достатъчно влажна и в дълбочина

Напояването на картофите е един от факторите, който определят количеството и качеството на реколтата. За получаването на по-добра реколта, не само в професионалните насаждания, но и в любителските градини, водата е много важна.

Колкото листата и стъблата на картофите са по-обемни, толкова и нуждата от поливки е по-голяма.

За средноранните и късните сортове, които най-често са застъпени в хоби градинарството, напояването през юли и август, е от решаващо значение.

Кога и с колко да се полива, се определя най-вече от валежите през периода, както и типа на почвата.

Често градинарите грешат като в началото не поливат достатъчно картофите, а го правят по-късно, когато не може да се постигне желаният ефект.

Внимание!

Ако през първата половина на вегетацията растенията страдат за вода, а след това се полеят обилно, развитието им се удължава. Вследствие на повечето влага се образуват нови клубени, които често се напукват и узряват неравномерно.

Също така ако почвата в дълбочина не е достатъчно овлажнена, се получава развитие на надземната маса, но се затруднява образуването на клубени.

Преовлажняването на почвата също е нежелателно. То потиска развитието на растенията и предизвиква загниване на клубените.

Последната поливка трябва да приключи 20-30 дни преди прибирането на картофите.

Как трябва да се полива

Картофите са култура, която може да се полива гравитачно по бразди, чрез дъждуване, както и чрез капкова система.

По принцип преди засаждането, трябва да се определи как ще се поливат растенията. В зависимост от това се определя и посоката на редовете.

При браздово поливане редовете се правят с малък наклон, за да няма ерозия на почвата. На по-стръмните места браздите се разполагат косо или почти успоредно на хоризонталите.

Много важно е при поливането да не се мокрят гребените на браздите, за да се осигури добра аерация и клубените да се предпазят от загниване.

Дъждуването е подходящо за равни терени.

Капковото напояване е лесно и удобно, спестява вода. Капковата система обаче се поставя със засаждането на картофите.

След всяко поливане на картофите е желателно почвата да се разрохква, за да се запази почвената влага.

Още от Зеленчуци
0

От това как ще се приберат зеленчуците, зависи да се запазват вкусовите им качества, а освен това се съхраняват по-дълго време. Най-добре е зеленчуците да се берат в хладните часове на деня,

0

Кожицата им трябва да е здрава Прибирайте картофите, когато стъбла и листа са изсъхнали. Това значи, че кожицата на клубените е здрава и те могат да се съхраняват.

0

Извършва се внимателно През август късните домати продължават да растат усилено. В този период се формира второто стъбло на двустъблените растения. Доматите от това производство също се колтучат.

0

През цялата си вегетация празът изисква много вода. Затова поливайте редовно растенията, за да образуват дебели и качествени стъбла. Освен тона ви припомняме, че празът има нужда и от други грижи. .

0

Пиперът определено е влаголюбива култера. Логично е в топлото време растенията да се поливат повече. Разбира се, необходимо е да напоявате с мярка, тъй като излишната влага, също е вредна. .

Последни новини
0

Общо 46 европейски лалугера бяха уловени в района на Сливен и освободени в последната останала колония на вида в Натура 2000 зона „Западна Странджа“ през изминалия месец.

0

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

В края на сезон 2019/2020 запасите от рапица на планетата могат да достигнат 6,72 милиона тона. Това е с 11% по-малко от настоящия сезон (7,6 милиона тона).

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Средното възнаграждение на възрастните хора се е вдигнало с 54,32 лв. за 4 г. Таванът спестил 15 млн. лв. през миналата година Пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани през миналата година заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, както и за издръжка

Тв журналистката пак ще прави предаването си “Отблизо” по обществената телевизия и в новия тв сезон. Това обяви самата тя към своя публикация в инстаграм. Там показа кадри от сватбен ритуал, с който започва живота на всяко младо семейство в село Брезница. Те ще бъдат включени и в нейното издание. “Гледайте “Отблизо с Мира” от 15 септември

Ученици от семейства, пристигнали в Англия и Шотландия от Източна Европа, търпят нарастващи изблици на расизъм и ксенофобия, показва проучване, цитирано от “Гардиън”. Децата се оплакват, че учителите не само не ги защитават, но сами участват в тормоза или се подсмихват отстрани. 77% от запитаните казват, че са били жертва на малтретиране