* Разпространява се от вектори цикади

Какво е това по лозите?

Попитаха няколко читатели, които не са били виждали досега подобна картина. Симптомите се появяват в края на юни и началото на юли по отделни лози - растенията увяхват и изсъхват. При по ранна поява и ресите изсъхват, а по-късно - и чепките.

Отговор:

Това е рядко срещано нападение по лозята - инфекцията е от цитоплазмената болест столбур.

Тя се разпространява благодарение на вектори - цикади от род Hуalestes.

Симптомите са завиване на листата надолу, силна хрупливост, пожълтяването им при белите сортове и почервеняване при червените.

Общо взето могат да се вземат някои мерки като поставяне на жълти лепливи уловки в районите с установен неприятел. Уловките трябва да се проверяват и при установяване на цикади да се предприеме химична борба.

Помагат обработките в междуредията и вътре в редовете за намаляване плътността на популацията чрез механично въздействие върху ларвите.

Не трябва да се допуска плевелна растителност, особено повитица в лозята - в нейните корени зимуват ларвите на цикадата и тя е източник на заразата.

Съвети:

Да се прави силна резитба на частите с прояви на болестта и да се обеззаразяват инструментите.

Добре е при подобни симптоми да се потърсят и инспекторите по фитосанитарен контрол в регионалните служби на Българската агенция за безопасност на храните. Преди години в насаждения в Бургаска област бяха наблюдавани поражения .