Всяка градина с цветя е уникална и издава предпочитанията на собственика към определен вид растения и храсти. Цветята от стари времена даряват красота и излъчват спокойствие. Когато човек ги погледне, то веднага настроението му се подобрява, а в допълнение, растенията са полезни, защото пречистват въздуха.

Ако пък са цъфтящи, то усещането е двойно по-приятно.

Стъпка по стъпка можете да организирате градинското пространство, така че да радва с пъстри цветове почти през цялата година.

Градинският дизайн съчетава различни методи за създаване на зелени площи, включително: планиране на територията, подбор на растения, отчитане на ландшафта, климата и почвата, групиране и разполагане на растенията, живите плетове, оформянето на пътеки и пейзажно осветление.

Планирайте дългосрочно

Красотата на градината е в замисъла за нейното оформление. Много често хората помежду си обсъждат двора на комшията и си мечтаят и те да имат подобен, където цветята са просто прелестни. Но това дали е лесно?

Как да се постигне хармония и красота при оформянето на градината, декоративните насаждения и различните елементи?

Важно е да се планира дългосрочно как ще бъде оформена мечтаната градина, за да е привлекателна със своите цветя през пролетта, лятото и есента. Понякога тя става чудесна и с минимални вложения, но пък с много фантазия.

Откъде да започнете?

Формулирате целта и поставяте задачите

На първо място e желанието на стопанина да има чудесна градина с разнообразни и красиви цветя.

Но в някои случаи се налага в двора да се извършат ремонтни дейности, например да се премахнат някои парапети, бордюри, да се оформят пътечки, да се донесе специална пръст, която да се обогати с тор, както и да има дренаж и т.н.

На този етап се изчисляват и ориентировъчните финансови разходи, както и времето за изграждане на градината и засаждането на цветята. За целта е хубаво да се вземе предвид климата, положението на къщата, вида на почвата и водните ресурси.

Стилът - няма нужда от много сложни неща

Време е да се определи стила на самата градина - основните технологии и използваните цветя. Има безброй снимки в интернет със страхотни цветя и оформени дворни пространства, но невинаги всичко, което се вижда, може да се реализира в конкретния случай.

Всяка градина е специфична и изисква индивидуален подход. На етапа за оформяне на стила, всички идеи се усъвършенстват, цветята и материалите се обсъждат и съгласуват подробно.

За да бъде една градина с цветя красива във времето, то е хубаво да има проект от ландшафтен дизайнер. Така ще се избягнат грешките.

Одобрявате проекта и започвате

Проектът е готов и започва работа по изпълнението му, която изисква определен период от време.

Това обаче не означава, че градината е вече готова. Напротив, тя се развива през годините, цветята в нея изискват непрестанни грижи и трябва да се подменят периодично.

Днес е трудно да си представим живота без цветя - тези удивителни творения на природата. Всяко градинско пространство има свой дух, своя собствена красота и тя трябва да се поддържа и обогатява. И още нещо - самата градина и цветята в нея трябва да са в унисон с къщата или вилата. Така се получава едно хармонично цяло.

СЪВЕТ

Трябва да имате ясен план за своята мечтана градина с цветя! Вземете лист хартия и нарисувайте това, което искате да видите в нея. Няма никакво значение дали имате талант на художник.

Обособете лехи

Безразборното садене на цветя, колкото да ги има в градината ви, не е никак удачен вариант. По този начин дворът ви ще придобие много хаотичен и неподреден вид... Затова обособете лехи - малки или големи, във всякакви форми - правоъгълни, кръгли или квадратни, така че наистина да се вижда каква е вашата концепция и да изглежда красиво.

Плюсовете са:

ще изглежда подредено;

ще ви е по-лесно за поддържане, защото няма да се лутате по целия двор да поливате или плевите растенията;

За да оформите цветни лехи може да използвате:

камъчета, с които да обособите лехите в градината и те да се открояват;

красиви бордюри, с които да си оградите цветята, които да насадите в правилна редица.

Аранжирането на цветя в градината е едно чудесно изпитание за вашата издръжливост и креативност.

Изберете едногодишни или многогодишни

Друг важен фактор е къде ще засадите цветята

Много добре обмислете какви растения са ви нужни. До голяма степен, освен с желание, изборът ви е свързан и с възможността да приберете цветята в помещение през студените месеци.

Друг важен фактор е къде ще засадите цветята - в саксии, сандъчета или директно в лехите.

Ако изберете втория вариант възможностите ви несъмнено се ограничават до многогодишни цветя, тъй като изобщо няма да ви е удобно в средата на есента да пренасяте растенията в саксии. Ето кои са основните разлики между двата варианта:

. Едногодишните растения не са студоустойчиви. Не се надявайте догодина да оцелеят и отново да бъдат в цветните лехи в градината ви. Те са сезонни растения, които ще ви радват през топлите дни и ще увехнат, когато стане студено. Такива цветя са повечето сортове на: мушкато, петуния, лобелия, тагетес (позната като турта), пламъчета и др.

. Многогодишни растения - определено това е значително по-удобният вариант за градина, но и по-ангажиращ. Тези цветя ще се върнат с нови сили още на следващата година - по-големи, по-цъфтящи, по-красиви. Разбира се, ако успеете да ги съхраните правилно и да оцелеят. Несъмнено ще ви се наложи да пригодите помещение, където да ги приберете през студените дни.

Сред красивите представители на многогодишните растения са цветята: фуксия (позната като обичка), грудкова бегония, грудкова далия, магнолия, олеандър (познат като зокум) хортензия, глициния, лавандула и др.

Подредете цветята по височина

Важно е, когато избирате начин и място за аранжиране на цветя във вашата градина, да ги сортирате по височина. Това се налага, поради няколко причини:

Естетически ще бъде много по-добре. Няма да имате ниски и високи цветя, които да придават ефект на безпорядък.

Растенията няма взаимно да си пречат и ще виреят много добре. Ако насадите високо цвете до ниско, шансът до ниското да стигнат слънчеви лъчи е почти равен на нула. Именно заради това ги комбинирайте, така че да не се засенчват и всички да могат да ви радват с красивите си цветове

Цветовите комбинации

Много градинари се притесняват как ще изглеждат различните цветове един до друг. Дали няма да стане претрупано? Дали червеното ще си отива със синьото? Истината обаче е, че възможностите за грешки в случая са изключително малко.

Когато дойде време за цветовата комбинация на растенията вземете под внимание следните няколко неща:

Комбинацията от цветя винаги ще ви донесе много свежест и настроение. Независимо дали са шарени или едноцветни, те ще бъдат красиви - това е сигурно.

Изборът дали да комбинирате много цветове или да се спрете на няколко доминиращи, най-вече зависи от стила и дизайна на двора ви. Ако сте се спрели на конкретни нюанси, които да бъдат част от градината ви, то в такъв случай ще бъде добре и цветята да бъдат в тази гама. Ако обаче искате много пъстрота и разнообразие - не се колебайте и засадете всякакви цветове, които ви харесват

Оставете място за пътеки

Когато стигнете до момента с аранжиране на цветята, не забравяйте да оставите достатъчно пространство за обособяване на пътеки.

Никак не е приятно да се чудите откъде да минете, за да не настъпите някое цвете.

Осигурете си удобство да не прескачате цветните аранжировки и да не се налага да минавате през съседния двор, за да запазите красотата на градината си.

За да не изпадате в тази ситуация ще в необходимо:

Предварително да изберете къде да бъде място за пътека, за да не засаждате никакви растения на мястото.

Да съобразите кои места наистина за удачни за цветята, които сте избрали да бъдат част от вашата градина. В зависимост от тяхната специфика обособете по-слънчево или сенчесто място, където ще виреят добре.

Изберете правилната локация за позициониране на цветята.

Растенията в алпинеум

Красотата на алпинеумите кара не малко хора много да ги искат в дворовете си. Колкото и да ви изглежда трудно, направата на такова красиво кътче във вашата градина не е никак сложно. Трябват ви малко красиви камъни, почва, с която да създадете релеф, за да изпъква алпинеума, и красиви цветя. Но как да ги подредите ?

Хубаво е да не залагате на много високи растения. Може да изберете няколко за акцент - малка туя или декоративен лешник, но не и да прекалявате с тях.

Пълзящите растения в умерено количество са много добър вариант. Бръшлянът ще ви свърши чудесна работа. Освен това е и лесен за отглеждане. Единственият му недостатък е, че ще трябва редовно да го подрязвате, за да не задуши останалите растения, затова не прекалявайте с него. Бръшлянът ще ви осигури цветен зелен килим и няма да ви се налага да се чудите колко цветя ще са ви необходими, за да запълните целия алпинеум.

Засадете цветя (препоръчително по-далече от бръшляна, ако имате такъв). В алпинеумите много добре стоят туфи от лавандула, пламъчета, турти, сребърна или обикновена цинерария, мини рози и др.

Парадната зона

Ако имате градина пред къщата знаете колко важно значение има тя за първоначалното впечатление, което ще оставите във вашите гости. Предната градина може да не се нарежда високо в списъка на приоритетите за дизайн, но в крайна сметка тя говори за вас и как изглежда къщата ви вътре, така че си струва да отделите малко време, за да й придадете по-стилен вид.

Когато планирате пътечката до входната врата не правете сложни завои и сложни композиции. Заложете на широки плочки, които не се пързалят, когато завали (калдаръм, камък, павета) и добавете отстрани ниски цветя

Може заложите на здравец или лавандула.

Подчертайте входната врата

До вратата ви води пътека, което означава, че визуално трябва да привлечете вниманието към вратата. Може да я боядисате в ярък цвят, да сложите големи саксии с цветя или да пуснете виещи се растения.

Изберете - паркинг или градина

Искате да имате паркинг, градина, барбекю, място за забавления.Приоритизирайте! Преценете кое е най -важното за вас и го покажете. Ако оформите и паркинг зона, помислете за подходяща настилка и достатъчно място за маневриране. В случай, че оформите и кът за почивка, отделете визуално зоната с друг вид настилка.

Заложете на подходящи растения

Топиариите са особено подходящи за предната градина. На тях може да закачите и светлини, които вечер изглеждат магически.

Вариант е да направите и малка градина с билки и нискостеблени растения, ароматни летни цветя.Не забравяйте дърветата. Декоративно черешово дърво или ябълка действа като добра фокусна точка. Избягвайте плачещите върби, или дървета, които ще станат прекалено големи.

Ако мястото ви е малко, може да помислите за виещи се по стените растения. Жасмин, хортензия или бръшлян са подходящ избор.

Не забравяйте за сигурността. Когато планирате растенията за предната градина, мислете и за сигурността ви. Постарайте се да няма големи храсти, в които някой може да се укрие, както и дървета, по които да се покатерят. Инвестирайте в качествено осветление, което да реагира при преминаване на човек, както и в добра защитна система