Проблеми в цветната градина през юли

03 юли 2019
Цветя
12105
1 2 3 4
 

Лято ли е, или ...? Според растенията в градината най-вероятно е апокалипсис. Ту е страшна жега и не могат да изправят листенцата си, ту небето се отваря и излива порой.

От това следват редица физиологични проблеми. Листата пожълтяват, деформират се, цветовете се повреждат от водата. Не са малко и случаите на гъбни заболявания и досадни нашествия от неприятели.

Какво да правим в цветната градина в това променливо време? Не се наемаме да отговорим конкретно на този въпрос.

Знаем само, че в крайна сметка оцеляват най-силните. Как да направим растенията си силни? Ето тук вече можем да дадем някои съвети.

Балансирайте с водата

Окопавайте редовно

Няма растение, което да може да оцелее без капка вода. Но тя има две страни, които ние можем да балансираме до някаква степен.

И така, ако не вали, ние трябва да поливаме. Независимо как става това, важно е да не се мокрят листата на растенията, а количеството вода да е достатъчно.

От друга страна, ако вали много, водата, която се задържа в почвата, задушава корените. В такъв случай е много важно да окопаваме редовно, за да доставяме кислород там, в почвата. По този начин се избягват редица неприятности, основното от които е гниенето.

Та...внимавайте с водата. Намерете начин да балансирате нейното количество в почвата. Поддържайте инструментите си в изправно състояние. Те са вашите най-верни помощници.

Голите охлюви атакуват

Ако прекомерната влага е предпоставка за развитие на гъбни заболявания, то засушаването също не е решение. Във влажни условия се развиват и специфични неприятели на растенията. Например охлювите.

Особено опасни и ненаситно гладни са голите охлюви. Активни са предимно нощем и рано сутрин по росата. Способни са да нанесат огромни щети в градината.

Борбата с тях може да се изведе по много начини, но нито един не е 100% ефикасен. Като започнем от химични препарати, минем през бирени или динени капани, ръсене на почвата включително и с царевично брашно и стигнем до събиране с голи ръце. Ако имате от тези гадинки в градината, се гответе за война.

Прекомерната суша пък отслабва имунната система на зелените ни приятели. Тъжните листенца са поддатливи на повече неприятели и патогени. А тук на помощ, освен оптимизиране на поливния режим идват и редица домашни или химични препарати. Но нека не се стига до там.

Храненето също е свързано с влагата

Хранителните вещества в почвата са достъпни за растенията само при наличие на достатъчно влага. Усвояването им е свързано и с температурата, но основна роля на този етап играе водата.

В условия на суша растенията не се хранят, защото не могат да усвоят "храната". При прекалено овлажняване и често поливане тя се изнася в по-долните почвени слоеве. Това важи особено за азота, който е лесно подвижен елемент.

В такъв случай растенията отново страдат и жълтеят. Набавянето на азот под една или друга форма тушира ситуацията.

До края на август трябва да се приключи с торенето на многогодишните растения, в това число дървета, храсти и треви. Срокът се определя, за да може растенията да имат време да усвоят пълноценно храната. Ако това подхранване се извърши късно, има голяма вероятност от зимни повреди по младите тъкани или дори цялостни измръзвания.

При дърветата и храстите торовете се разхвърлят в определена зона.

Най-лесно ще ви бъде, ако запомните, че короната е проекция на корените. По тази логика трябва да осигурите храна не само в основата на растението.

Още от Цветя
0

Сега е моментът да си съберете семенца Едни от най-известните градини в света се намират в Англия. В миналото именно Обединеното Кралство е диктувало модата на декоративното градинарство и

0

В род Artemisia се подвизават между 180 и 400 представителя. Те са издръжливи тревисти или полухрастовидни растения, от които се добиват етерични масла.

0

Има опасност да се самозасее Нигелата не обича да я местят. Затова, ако решите да засявате семена, направете го директно. Периодът на засяване е изключително разтегнат.

0

Семената се събират сега Полезната и красива нигела може да се срещне в цялата страна. Нигелата е и чудесна подправка. Семената й се използват в кулинарните шедьоври в Индия, Средния Изток,

0

Здравейте! Нещо ми яде розите. Моля помогнете! - Ади Василева от Пловдив. Виновникът е пчела, колкото и чудно да звучи. Листогризещи пчели (Megachile spp.) или т.нар.

Последни новини
0

. Кембридж фаворит е английски средно късен сорт. Растенията са с добра родовитост. Плодовете от първите беритби са доста едри, след което издребняват.

0

Необходим е при образуване на главите Цветното зеле, което се използва в много туршии, но и за приготвянето на различни кулинарни изкушения, в момента нараства усилено.

0

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предаде НИМХ, цитиран от БТА.  През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре, понеделник, 26 август, отново ще е слънчево

0

От началото на 2019 г. организации за биологично земеделие, зелени групи и други екологични асоциации в Бавария (земя, свободна държава в рамките на Германия) стартираха петицията Rettet die Bienen.

0

Телевизията, интернет, пресата и други медии са пълни с информация за това колко вредни могат да бъдат слънчевите лъчи. Отдавна сме се научили, тръгвайки на екскурзия или на море,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Обичаният български актьор Стефан Данаилов е изведен от интензивното отделение на болница "Бургасмед", където претърпя операция за смяна на тазобедрена става, изправен е и вече ходи, съобщи за 24 часа собственикът на здравното заведение д-р Михаил Тиков. "Стефан Данаилов е преместен в отделението по ортопедия, чувства се добре, раздвижен е,

Хората да не взимат прибързани решения при онлайн резервация на почивка, дори когато са атакувани с изскачащи прозорци и анонси от рода на „Последна стая”, „Само две стаи”, „Още пет потребителя разглеждат тази оферта” и пр. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Навремето взех диплома за инженер, но бях категоричен, че ще стана музикант. Образованието ми обаче много ми помага в работата - Напоследък има възраждане на старите рок групи, на какво се дължи това, г-н Марков? - Преди време музиката се правеше по различен начин, при други условия. Ако говорим за “Тангра”