Балиращите машини еволюират наред с останалата техника

24 юни 2019
Агротехника
8658
1 2 3 4 5 6
 

Безспорно нововъведенията са една голяма крачка в развитието на бизнеса със сено и фураж

Ивона Величкова

През последните няколко години глобалният пазар на балировачки преживява различни важни събития.

Той е отчел възходящ обем на продажбите, приходите и темповете на растеж.

Заапред се предвижда бизнесът на селскостопанските балиращи машини да постигне нови успехи и да заеме уникална позиция през периода 2019-2024 г.

Така ще повлияе и на модернизирането на производството.

Също така се предвижда и конкуренцията в индустрията за производство на балировачки да стане още по-силна през следващите години, сочат прогнозите.

Компаниите-производителки все повече се концентрират върху технологичния напредък, модернизацията на оборудването и обновяването на процесите. Целта им е и да намаляват разходите, и да подобрят качеството си, за да бъдат конкурентоспособни.

Балите, направени в краткия агрономичен прозорец, който природата ни дава, са нещо, което ще храни животните през цялата година

От правилния избор и безпроблемната работа на сламопресата зависят много неща - качеството на изхранването, продуктивността на животните, както и икономическото благополучие на стопанството.

Балиращите машини днес еволюират наред с останалата техника, стремейки се да стават все по-големи и по-добри.

Фермерите също прогресират успоредно с тях - от правенето на купчини сено на полето с вили, през малките квадратни бали до кръглите бали, а сега вече и до огромните квадратни бали. Всеки производител търси начин да покрие повече площ и да събере повече тонове на ден.

Това важи и за днешните основни подобрения на пазара за кръгли бали.

Към момента има няколко компании, произвеждащи балировачки, които не се нуждаят от спиране за връзване или опаковане. Освен това вече е факт и самоходната балираща преса.

Фермерите имат все по-голям. Сламопресите за правоъгълни бали например формират много по-плътни бали, отколкото рулонните.

Що се отнася до производителността - кръглите сламопреси по време на връзването спират да се движат по полето, докато квадратните работят нонстоп.

Една голяма квадратна балировачка за сено и слама по производителност може да се сравни със седем рулонни сламопреси.

Обикновено балопресите за кръгли бали са по-икономични от средните до големи квадратни балиращи машини.

Кръглите бали могат да се съхраняват непокрити навън с по-малко вреди (ако не се държат на земята) от квадратните бали.

Всички производители се стремят към иновации в този пазарен дял, който доскоро се считаше за остарял и в известна степен в процес на застой.

Обикновено тракторите, пръскачките или комбайните вдъхновяват най-много иновации, но с последните новости вече и при балопресите се забелязва технологично и иновационно развитие.

Тонажът на пропускателната способност на една от въпросните нови балировачки е също впечатляващ. За съжаление, не по-малко впечатляваща е и цената на всяка от тези машини.

Безспорно нововъведенията вече правят една голяма крачка в развитието на бизнеса със сено и фураж.

Но все пак може би по-важни остават не скоростта или площта, която може да се покрие, а колко дълъг ще бъде животът на балировачката, казват днес пред нас земеделски производители. Те твърдят, че това е важно за тях и от това зависи намаляването на разходите им когато искат да заменят старата си технология с новата по-прогресивна при балирането.

Полезна опция, особено ако се правят много на брой бали от люцерна, е събирачът на бали, казват специалистите.

При тази култура е известно, че няма празно и започва да расте отново веднага щом е отрязана. Ако се използват няколко дни за изсушаването ѝ, пресоването на сеното и транспортирането на балите, се пречи на растежа и съответно се снижава добивът от следващото косене.

Затова има вече нова машина, която събира балите и ги прави на редове или ги събира в края на полето, и така оптимизира останалите операции, които има да прави фермерът.

Съвет на експертите към фермерите е винаги да предвиждат и планират това.

Една от последните иновации при балиращите машини е въвеждането и на опаковки за бали

Новите балопреси сами увиват балите и ги оставят готови за съхранение.

Някои от тях дори елиминират нуждата пресата да спира и изчаква опаковането.

Има различни разновидности, предназначени за ферми или комбайни, които събират хиляди бали на сезон.

Още от Агротехника
0

Кампанията по прибирането на зърнената реколта 2019 е към своя край и все повече зърнопроизводители обръщат поглед към предстоящата есенна сеитба. Именно за стопанствата,

0

Оптиком стартира изкушаваща промоция за трактори McCormick от сериите X6 и X7. Високо имиджовите италиански трактори са специално предназначени за тежко и продължително натоварване в земеделските

0

Машините идентифицират и сортират лесно и ефективно редица повърхностни аномалии и заболявания Разходите за експлоатация, възвръщаемост на инвестициите, качествено проектиране,

0

Нови регистрирани машини за първата половина на годината. Товарачите продължават да вдигат позиции. Спад при продажбите на трактори спрямо 2018 г. Ивона Величкова Според новата статистика на сектор

0

Най-доброто качество на най-добрата цена от Интерагри България Основан през 1801 г., световноизвестният френски производител на висококачествени плугове и оборудване за култивация,

Последни новини
0

Атмосферното налягане ще се задържи почти без промяна - малко по-високо от средното за месеца. Ще бъде слънчево, след обяд с купеста, над планинските райони от Западна и Централна България и

0

По принцип скакалците са насекоми, които често виждаме в градината, но рядко се намножават толкова, че да станат сериозен вредител по културите. Мароканският скакалец е видът,

0

- Бабите не са това, което бяха, обясни документа бившият  социален министър Иван Нейков - Предвиждат IT курсове за стари хора и специални пазари, на които да продават собствена продукция Всеки

0

Състояние на кошера без отваряне - съветите към пчеларите са на pchelar.eu. 1. Ако на преградната дъска има лазене, стрелкане една към друга, лутане без летеж - липса на майка 2.

0

Продукти: 2 ч. чаши нискомаслено кисело мляко (1%), ако искате можете да използвате и айрян, 6 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, 1 вр.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Имаме екипите, които да се занимават и в трите посоки - риалити, сериал и игрален филм. Сериозно мислим поне за два от тези три варианта Това интервю е част от по-голям материал, озаглавен “Господари на сериалите” - “кавър стори” на новия брой на списание TREND, което ще е на пазара от понеделник.

От рокли на точки до такива, наподобяващи мъжки костюм - 2019 година обещаваше много и различни модни трендове, пише "Инсайдър". Някои от тях обаче се оказаха с "кратък срок на годност" и още в средата на годината се превърнаха в демоде. В началото на годината например, като че ли всеки имаше малки слънчеви очила.

Радина Кърджилова и Деян Донков ще играят пиесата “Любовникът” Царево се превръща в морска столица на културата до края на месеца и ще събере край морето звездите на българския театър и именити художници в рамките на фестивала “Арт Поток”. Той се откри вчера и ще продължи до 30 юли. Форумът, който се организира за четвърто лято под патронажа на