Глобалният пазар ще расте с бързи темпове в следващите пет години движен от нарастващо търсене в Азия, сочи нов анализ на ИнтелиАгро

Истински бум преживява търговията с пресни череши в света. Тя е нараснала с над 70% в обем и с над 93% в стойност за периода 2014-2018 г. Нарастващата покупателна способност на все по-големи части от населението в Азия и гладът за прясна продукция прави този пазар особено атрактивен. От това се възползва най-вече Чили, но големите производители от Южна Европа също търсят път към Далечния Изток. Разместването на пазарните пластове ще създаде много нови възможности за експорт в Европа, а благоприятните перспективи ще се запазят и занапред. От тези възможности могат да се възползват българските производители и инвеститори, сочи нов анализ на ИнтелиАгро.

България има значителен нереализиран търговски потенциал що се отнася до пресните череши, показват данните от анализа. Този потенциал може да се разгърне още повече, ако се инвестира в отглеждането на нови сортове, заготовка и маркетинг. Високите цени за експорт ще създадат условия за преодоляване на проблемите с работната ръка.

Само от „Външни пазари за пресни череши – 2019“ на ИнтелиАгро можете да научите какви са перспективите пред търговията със сладкия плод, къде са платежоспособните консуматори, кои са най-подходящите пазарни прозорци за износ и още много, включително изискванията към качеството на продукцията и контакти на потенциални търговски партньори.

ЛИНК_5909525