Представете си, че разполагате с час или два, в които сте свободни да направите нещо за себе си. Защо не се излегнете в удобно кресло сред зеленина, от която лъха свежест, с книга в ръка и чаша вкусно смуути?

Искате просто да съзерцавате облаците в небето или да слушате тиха музика, докато наоколо храсти, дървета и цветя разпръскват добра енергия, а градът спи в краката ви?

Тогава просто се качете на покрива, на който досетливи хора са направили покривна градина.

Простор и гледка

Добра идея, особено когато не разполагате с голям покрив, е да изградите и разположите градината си, така че тя да бъде открита към гледката наоколо. Незаменимо е да имате визуален достъп по пейзажа пред и под себе си. За тази цел е необходимо само:

Да замените тухлените или бетонни прегради с прозрачни предпазващи оградки - от обикновено стъкло или от акрилно такова, стига листовете му да са с над 93% пропускливост на светлината. Или:

Да поставите жив плет, вместо да използвате строителни материали.

Един красив, опасващ покрива храст, би ви донесъл много свежо настроение и би скрил разпускащите ви занимания от любопитните очи на съседите по покрив.

Добре е да се погрижите тентата - или изобщо навесът над градината ви, да може да се прибира в сухо време с приятно напичащи лъчи.

Високи растения

Отлична идея за растенията на покривната градина е те да са високо растящи, тоест стъблата им да "проточват шия" смело нагоре. Така бихте могли:

Да получите усещането за пребиваване сред истинска природа. Високите храсти и дървета визуално уголемяват мащаба на зеленото кътче и пренасят обитателите му в друга, по-истинска и чиста реалност. Поне за кратко.

Скривате пейзажа около себе си, ако го намирате за по-неприятен. В случай че обликът на града пред вас ви се струва твърде "бетонен" или ви напомня единствено за работа и забързаност, високите и пищни растения ще изтрият всякакъв спомен за делови бит.

Разнообразна растителност

Все пак имайте предвид, че по-важно е разнообразието от растителни видове. Подберете внимателно цветята и храстите, които желаете да красят и облагородяват вашата градина на покрива.

Едно просто и лесно за следване правило гласи, че във всяка покривна градина трябва да има: няколко големи цветни насаждения, няколко храста и също толкова на брой млади дървета.

Тоест, балансът тук играе важна роля. Ето кои растения биха ви донесли радост, докато им се наслаждавате и се грижите за тях:

Туята и някои видове кипарис придават вълнуващо екзотично усещане.

Катерливите растения като бръшлянът и лозите са красиви и в същото време непретенциозни. В повечето случаи са и издръжливи на различни климатични условия.

Ако държите на цъфтящите екземпляри - прекрасни и поетични с пленителния си аромат - решение е люлякът

4Използвайте пода на градината, за да боднете в малки саксийки босилек и люти чушлета или други билки и подправки - по ваш вкус.

Практични и шикозни лехи

Късметлии са онези от вас, чиито покриви позволяват поставянето на повдигнати лехи за растенията. Ако ги изградите правилно и ги разположите край стените на градината, ще имате практично и уютно - не само за вас, а и за самите растения зелено пространство.

Може да ги изработите от дърво, метал или цимент, като в последните добре биха вирели високи храсти и малки дръвчета - нужно е само да ги направите дълбоки и широки около 61 см. Ако на няколко години веднъж подрязвате корените на растенията, няма да имате проблем с площта.

В лехите монтирайте водоустойчива преграда, която да възпира корените.

А ако сложите и подходящи лампи на всяко легло край стените, ще имате градина на покрива, която ще примамва вас и приятелите ви към дълги нощни разговори и закачки.

Водата е извор на стил и наслада

Някои от нас имат изключително силна връзка с водата и дори самото ѝ съзерцаване ги прави щастливи. За повечето хора тихият ромон на бистра вода и нейното сливане с флората представлява едно от най-успокояващите и зареждащи неща. А че живителната течност е извор на хармония и баланс, важи за всички.

Не се страхувайте да проявите смелост и да пожелаете разкошен фонтан или красив градински водопад. Във формата на минибасейн, етажиран или извиращ - водният кът е обещание за много удовлетворяващи мигове в градината.

Може да устроите водно съоръжение на покривната градина с помощта на малко повече усилия и технически умения. Необходимо е да съобразите основния материал на конструкцията, помпата и включването към електрическата инсталация.