Вчера бяха публикувани няколко доклада, от които, разбира се, беше особено интересен този на земеделското министерство в САЩ , който потвърждава прогнозите за увеличение на световната реколта от пшеница през 2019/20. до 780 млн. тона.

Това увеличение обаче се компенсира от по-ниските прогнози за производството на царевица, които се наблюдават в момента в САЩ.

В Европа, след кампанията 2018/2019 г. запасите спаднаха под 10 млн. тона, USDA сега прогнозира възстановяване на по-конвенционалните нива на резерви от 14 млн. тона.

Производството на пшеница в Русия и Украйна също се очаква да бъде по-високо - съответно 78 млн. тона и 30 млн. тона.

Така потенциалът за износ се увеличава и това повишава конкуренцията с пшеницата от черноморски произход в началото на новата кампания.

На този фон египетският GASC закупи 120 000 тона пшеница от Русия и Румъния по цени FOB под $ 198 / т.

Що се отнася до Euronext, цените на пшеницата отбелязаха спад по време на сесията, поради твърдостта на еврото спрямо долара, но в края на търговията показаха увеличение, следвайки пазара на САЩ.

През последните дни цените на рапицата не са претърпели значителни промени, а според прогнозите на USDA във Франция зимната реколта ще намалее до 3,8 млн. тона.

Операторите внимателно наблюдават показателите за внос на соя в Европейския съюз, който показва растеж по време на тази кампания.