Австралиецът Матю Евънс получил писмо от градския съвет, в което му съобщават, че ако продължи да разхожда домашния си любимец Грухчо из града, ще го глобят за нарушаване на обществения ред с 806 австралийски долара.

Служител обяснява, че градският съвет стигнал до това решение след оплаквания на жители на австралийския град Уангарата, че домашното прасе краде закуските на децата. И добавя, че опитите на полицията да хване прасето провокират множество проблеми.

Властите уточняват, че разбират безпокойството на Евънс относно неговия домашен любимец, но безопасността на хората е на първо място.

На свой ред Матю разказва, че досега без проблем е разхождал Грухчо две години по ред, освен това са участвали в шоу, на което са поканени именно от градския съвет. Той качва писмото на градския съвет на страницата си във Фейсбук и получил подкрепата на много хора.

Обичам да виждам Грухчо на улицата. Веднъж видях как се купе в една локва, когато излязох да пия кафе. Това разведри деня ми, пише един от коментаторите.

Матю се надява градският съвет да промени решението си.