В 87-ото издание на Генералната сесия на асамблеята на делегатите на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE), коет се проведе в края на май в Париж, се включиха над 1000 участници, сред които делегати от 182 страни-членки на OIE, учени и наблюдатели от 71 международни организации и регионални партньори. България бе представлявана от д-р Дамян Илиев, изп. директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), д-р Цвятко Александров, зам.-изп. директор на БАБХ, и екип от експерти по здравеопазване и хуманно отношение към животните, съобщиха от БАБХ.

Делегатите приеха 33 резолюции, свързани с изменения на съществуващи или с въвеждането на нови международни стандарти от глобално значение в областта на здравеопазването на животните и хуманното отношение. Така страните членки на OIE потвърдиха задълженията си да спазват международните стандарти на Организацията и се ангажираха с изпълнението на новите санитарни предизвикателства (нови заплахи от заболявания) с цел опазване здравето на животните, безопасността на храните и поминъка на хората.

Като приоритетна за здравеопазването на животните беше изтъкната ситуацията в световен мащаб със заболяването африканска чума по свинете (АЧС). В тази връзка беше обсъдено глобалното му разпространение като пряка заплаха за по-голямата част от популациите на свине в световен план.

Предвид сериозността на ситуацията и по искане на държавите членки OIE стартира глобална инициатива за контрол на АЧС. Тя ще използва механизма GF-TADs – Глобална рамка за прогресивен контрол на трансграничните болести при животните, за разработване, подобряване и хармонизиране на партньорствата и за постигане на ефективна координация на национално, регионално и международно равнище. Освен в Европа GF-TADs групи вече са създадени в Азия, в Северна и Южна Америка. През септември България ще бъде домакин на следващата среща на постоянната група от експерти по АЧС в Европа, която се провежда в рамките на GF-TADs.

Световната организация изтъкна и важността от докладване на възникнали огнища чрез Световната информационна система за здравето на животните (WAHIS), което подпомага изграждането на пълна картина за развитието на болестта. От 26 април до 9 май 2019 г. чрез платформата са качени и обявени над 1322 огнища и 157 нови нотификации за АЧС. През второто полугодие на 2018 г. 25 страни в Европа, Африка и Азия са нотифицирали огнища на Африканска чума по свинете.

Заради глобалните социално-икономически последици от АЧС контролирането на болестта е с висок приоритет както за засегнатите страни, така и за свободните от болестта. По време на заседанията на Генералната сесия OIE призова държавите членки да гарантират, че прилагат международните стандарти и практики за ефективен контрол, който трябва да включва органите за митнически и граничен контрол, свиневъдството, университетите, органите за управление на горското стопанство, ловните сдружения, туристическите организации и организациите за транспортиране на животни.

На сесията бяха преразгледани и болестта бяс и програмите за контрол и стратегията за глобално изкореняване на заболяването до 2030 г. Беше приета Глава за "Инфекция с вируса на бяс". Преработеният стандарт включва насоки за страните да прилагат на доброволен принцип официално одобрените от OIE национални програми за контрол на бяс, които са насочени към кучета.

Делегатите на OIE единодушно потвърдиха като значима тема и борбата срещу антимикробната резистентност.