Нови стандарти за здравеопазването на животните прие Световната организация за здравеопазване на животните

07 юни 2019
Животновъдство
6777
 

В 87-ото издание на Генералната сесия на асамблеята на делегатите на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE), коет се проведе в края на май в Париж, се включиха над 1000 участници, сред които делегати от 182 страни-членки на OIE, учени и наблюдатели от 71 международни организации и регионални партньори. България бе представлявана от д-р Дамян Илиев, изп. директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), д-р Цвятко Александров, зам.-изп. директор на БАБХ, и екип от експерти по здравеопазване и хуманно отношение към животните, съобщиха от БАБХ.

Делегатите приеха 33 резолюции, свързани с изменения на съществуващи или с въвеждането на нови международни стандарти от глобално значение в областта на здравеопазването на животните и хуманното отношение. Така страните членки на OIE потвърдиха задълженията си да спазват международните стандарти на Организацията и се ангажираха с изпълнението на новите санитарни предизвикателства (нови заплахи от заболявания) с цел опазване здравето на животните, безопасността на храните и поминъка на хората.

Като приоритетна за здравеопазването на животните беше изтъкната ситуацията в световен мащаб със заболяването африканска чума по свинете (АЧС). В тази връзка беше обсъдено глобалното му разпространение като пряка заплаха за по-голямата част от популациите на свине в световен план.

Предвид сериозността на ситуацията и по искане на държавите членки OIE стартира глобална инициатива за контрол на АЧС. Тя ще използва механизма GF-TADs – Глобална рамка за прогресивен контрол на трансграничните болести при животните, за разработване, подобряване и хармонизиране на партньорствата и за постигане на ефективна координация на национално, регионално и международно равнище. Освен в Европа GF-TADs групи вече са създадени в Азия, в Северна и Южна Америка. През септември България ще бъде домакин на следващата среща на постоянната група от експерти по АЧС в Европа, която се провежда в рамките на GF-TADs.

Световната организация изтъкна и важността от докладване на възникнали огнища чрез Световната информационна система за здравето на животните (WAHIS), което подпомага изграждането на пълна картина за развитието на болестта. От 26 април до 9 май 2019 г. чрез платформата са качени и обявени над 1322 огнища и 157 нови нотификации за АЧС. През второто полугодие на 2018 г. 25 страни в Европа, Африка и Азия са нотифицирали огнища на Африканска чума по свинете.

Заради глобалните социално-икономически последици от АЧС контролирането на болестта е с висок приоритет както за засегнатите страни, така и за свободните от болестта. По време на заседанията на Генералната сесия OIE призова държавите членки да гарантират, че прилагат международните стандарти и практики за ефективен контрол, който трябва да включва органите за митнически и граничен контрол, свиневъдството, университетите, органите за управление на горското стопанство, ловните сдружения, туристическите организации и организациите за транспортиране на животни.

На сесията бяха преразгледани и болестта бяс и програмите за контрол и стратегията за глобално изкореняване на заболяването до 2030 г. Беше приета Глава за "Инфекция с вируса на бяс". Преработеният стандарт включва насоки за страните да прилагат на доброволен принцип официално одобрените от OIE национални програми за контрол на бяс, които са насочени към кучета.

Делегатите на OIE единодушно потвърдиха като значима тема и борбата срещу антимикробната резистентност.

Още от Животновъдство
0

Швейцарски изследвания показват, че породата на кравите влияе върху разнообразието на растителния състав на пасищата. Учени от Agroscope - швейцарския Център за високи технологии в земеделските

0

Един от плюсовете - процесите по прибиране и приготвяне са механизирани в по-голяма степен, споделя Харалд Ницке, ръководител на ферма “Рамин” в Мекленбург - Западна Померания Германският фермер

0

Как да сведете до минимум неизбежния риск при товарене и разтоварване на животните? Д-р Кармен Гарсиа-Мочалес, Университет на Минесота, САЩ Транспортните средства и шофьорите представляват

0

По данни на китайското Земеделско министерство зарази африканската чума по свинете (АЧС) поголовието от свине в страната през юли е намаляло с 32,2% в сравнение със същия период на миналата година,

0

Медта е един от жизненоважните микроелементи за свинете. Той  е важен за функционирането на на централната нервна, имунна и сърдечносъдова система. Взема участие и в образуването на костите и има

Последни новини
0

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

0

Необичайно голяма за региона на Смолян манатарка с тегло 1 кг 800 г е открита от гъбар в Пампорово, съобщи БТА. Гъбата рекордьор с диаметър 84 см е находка на гъбаря Лъчезар Митковски.

0

Дивото прасе, отстреляно в района на Априлци, е единственият случай на африканската чума по свинете в област Ловеч засега. Днес месото от него е загробено.

0

Френска група за защита на правата на животните успява да  заснеме видео, на което  се виждат живи крави, чиито хълбоци са перфорирани и са с "отвори" в стомаха с цел проучване на храносмилането им,

0

Към момента има констатирани 33 огнища на африканска чума при домашни свине. Това каза д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ководещата на Гала в предаването “На кафе” посрещна новата си житейска година в Италия. Тя публикува в профила си във фейсбук красиви снимки от там, а под фотосите написа: “Не мечтая за материални неща - къща, кола, скъпи вещи. Имам си всичко - здрава съм и семейството ми е! Благодаря. Повече не ми е нужно!

Диригентът Григор Паликаров е новият носител на наградата “Емил Чакъров”, която се връчва по време на едноименните Бургаски музикални празници. Отличието носи името на световноизвестния български диригент - маестро Емил Чакъров, и се връчва вече за девета година. Наградата ще бъде поднесена официално днес от 20.

14-годишните осиновени близначки, открити в дома на ужасите в Мисури, са настанени в дом за деца, лишени от родителска грижа. Това заяви генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев, който посетил и разговарял с децата. Те вече са добре и в сигурна среда. За тях се грижат социални работници и психолози, разкри консулът пред Нова тв.