Нерядко "предлагаме" на малкото коте да си играе с ръката или с пръста ни. В такъв случай порастването на животното може да се забави, предупрждават специалисти.

Ако не успеете навреме да се отдръпнете, острите й нокти се забиват в ръката ни и тя я протяга към устата си, за да я захапе. Какво трябва да направите, за да я отучите?

Без излишни думи ставате демонстративно, игнорирайки котката

Всеки път, когато котката поиска да ви ухапе или закачи с лапа, веднага с решителна интонация й казвате "Не!"

Веднага след това излизате от помещението

Котката усвоява, че значението на сигнала "не" е свързано не с игра, а с наказание - нея я игнорират. Допълнително затвърждаваме и своя статус на най-висшето същество по ранг. Главното - над нея.

Използвайки котешки играчки, насочваме "играта" й към тези предмети и възстановяваме социалния мир. Забравяте за ръката в ролята й на играчка.

Ако котката сама ви моли да я погалите, внимателно я поглеждате и едва след това я погалвате.

Веднага след като забележите, че тя се готви за атака, незабавно спирате да я галите. Използвайки различни играчки, провеждайте през деня няколко 10-15-минутни игрови сеанса, за да може тя да разреди енергията си.

4 Ако котката измъква от ръцете ви купичката с храна, в нея започва да се развива синдрома "алфа-котка", затова в никакъв случай не оставайте равнодушни към подобни постъпки.

Слагате купичката й пред нея, без да я пълните с храна, като при това добавяте с твърд глас "Не!"

Оставяте на котката време за възможност да реагира на забраната - поне няколко секунди. При необходимст увеличавате това време, докато се успокои и чак след това й сипвате храна.

Ако котката не реагира, слагате празната купичка и мълчаливо излизате. Разбира се, това не е краят на тренировката. Новият опит може да повторите след 10-15 минути, като повикате котката и повторите всичко отначало.

След като котката започне да слуша, чак тогава и? сипвате храна
След като котката започне да слуша, чак тогава и? сипвате храна
Осигурете на котето играчки, които спокойно да може да хапе
Осигурете на котето играчки, които спокойно да може да хапе