Трябва ли да се отстраняват?

Определянето на пола на подрастващите пилета обикновено е проблем за неопитните птицевъди.

През втората половина на първия месец пилетата вече може да се различават по външния им вид.

Първо, полът може да се определи по оперението на пилето. При ярките то се формира по-рано и е по-активно, отколкото при петлетата. За сметка на това петлетата дори в тази съвсем млада възраст са по-едри.

На втория-третия месец вече се формират гребенът и брадата на петела. Пак по това време - на третия месец след излюпването на пилето, появата на шпори показва със сигурност, че то е петле, променя се и формата, и дължината на опашката.

Шпорите помагат на петлите по време на бой, защитавайки ги от неприятели. Те представляват особени рогови израстъци, приличащи на нокът. В основата си имат костна част, която враства към костта на крака. Отначало се появява малка издутина, която след това се развива и се превръща в шпора. Към 1-годишна възраст вече добре се вижда - тя стърчи на 90 градуса по отношение на крака. След това шпората расте по 1-1,5 см годишно превръщайки се в сериозно оръжие. Така че по шпорите може да се определи възрастта на на петела, което е важно да се знае при покупката на птицата.

На 2-годишна възраст дължината на шпорите е 2,5-2,7 см.

Малката издутина говори за това, че пред нас е младо петле а сформираният едър и твърд рог характеризира възрастната птица.

Така че шпорите на петлите са вторичен полов признак, кокошките нямат такъв израстък. Той може да се появи само при някои носачки на преклонна възраст.

Но трябва да знаете, че формирането на шпорите зависи и от породата. И не при всички породи възрастта на петела може да се определи по шпорите. Например при бантамките - декоративните гащати птици, шпорите приличат на тънки иглички и по тях не може да се съди за възрастта им.

Тъй като шпорите растат непрекъснато, те периодично трябва да се намаляват, като се оставя само издатък с дължина 1-1,5 см. 

Шпорите на петела му помагат да покаже своето превъзходство в кокошарника
Шпорите на петела му помагат да покаже своето превъзходство в кокошарника
Специалисти съветват шпорите на петела периодично да се скъсяват
Специалисти съветват шпорите на петела периодично да се скъсяват