Кошерите трябва добре да се затворят, за да не излизат пчелите навън. При пътуването е необходима интензивна обмяна на въздуха, за да не се задушат пчелите и пилото. Осигуряването на вентилация в пчелните гнезда е задължително условие при подвижното пчеларство, напомнят от НССЗ.

Вентилационните отвори най-често се намират на дъното на кошера, на покривната дъска или на покрива. За тази цел се използват вентилационни мрежи, които представляват дървена рамка, към която е прикрепена ситна мрежа /телена или найлонова/. Тя се поставя върху плодника, корпуса или магазина, така че да остане празно пространство между рамката и горните летви на рамките. Също така вентилация може да се осигури и чрез поставяне на допълнителни празни магазини или корпуси.

0 Работа със семействата преди товарене - пчелните семейства се транспортират рано сутрин или вечер. При прекратяване на летежа на пчелите и непосредствено преди товарене на кошерите входовете се затварят плътно – за целта се използват обърнати мишепредпазители, парцали, хартия, глина.

0 Работа със семействата след разтоварване – на новото място кошерите се разтоварват и по възможност се поставят в същия ред, какъвто е бил на постоянния пчелин. След успокояване на пчелите входовете се отварят. На следващия ден се прави основен преглед, за да се установи състоянието на семействата. При необходимост се поставят пити, рамки, восъчни основи и др.

0 При транспортиране на пчелните семейства пчеларят трябва да има под ръка - разпалена пушалка, мрежа, глина, пирончета и чукче, аптечка с медикаменти и превързочни материали.

0 Използват се различни превозни средства – прицепни платформи, палети, тежко и лекотоварни автомобили с туристическо ремарке.

0 За един пчеларски сезон пчеларят може да транспортира кошерите 1-2 пъти в зависимост от района, от главните паши и др. След приключване на главната паша кошерите се връщат в постоянните им пчелини.

0 В близост до пчелина трябва да има водоизточник или да се поддържа постоянно поилка с чиста вода.

0 Мястото за настаняване на пчелните семейства трябва да бъде предварително избрано и подготвено.

0 За преместването на кошерите от едно място на друго пчеларят трябва да вземе разрешение от кмета на населеното място, в което ще се настаняват кошерите.

0 В подвижното пчеларство се включват само здрави и силни семейства. Пчеларят задължително трябва да има здравословно свидетелство от ветеринарния лекар за здравословното състояние на пчелните семейства, че пчелите не са болни от заразни болести и разрешение за тяхното преместване.