Осигурете им я

Тревата е жизнено необходима за домашните котки. С нея те не само получават необходимите им витамини и микроелементи. Тя им трябва, за да прочиства храносмилателния им тракт от поглъщаните по време на измиването косми.

В природата всичко е лесно - ето я котката, ето я тревата. Живеещите в апартамент животни няма откъде да си намерят трева и в търсене на заветната зеленина писаната нанася осезаеми щети на вашите растения. А това може да е опасно, защото много от тях са отровни за котката.

Ако искате да спасите любимката си от сериозни здравословни проблеми, а цветята си от нагризване, цивилизованият начин е само един - да си отгледате сами трева и да я предложите на котката си.

Каква трева харесват котките?

Сред любимите са овесът, пшеницата, просото и ръжта. Те са достатъчно непретенциозни за поддържане и могат да растат на перваза на прозореца целогодишно.

Отглеждането на тревата не е трудно, пък и в зоомагазините продават както семена, така и контейнери с вече готова трева. Ето как сами да си отгледате трева за котката

Снабдете се с вермикулит от магазина. Той е най-добрият грунд за отглеждане на котешка трева, тъй като ще ви спести проблеми: той предпазва корените от загниване поради свръхнапояване, като същевременно задържа влагата, докато корените не я усвоят. След това накиснете семената в студена вода с вермикулита за 1 час. Прехвърлете получената смес в дълбок съд. Той трябва да е такъв размер, че грундът да запълва половината от обема му. След това направете прост парник, като обвиете съда с целофан и го сложите на топло място за 2-3 дни. Именно тогава се показват първите тревички. След това махнете обвивката и обилно полейте лехичката.

Може да нагостите котката си 6-7 дни след засяването.

Основният плюс на този начин е, че семената са на различна дълбочина в грунда, така че те не прорастват едновременно.

Тревата е жизнено необходима за котките
Тревата е жизнено необходима за котките
Освен да си хапнеш е чудесно и да полегнеш в прясната трева
Освен да си хапнеш е чудесно и да полегнеш в прясната трева