Сеитбата на дините и пъпешите е в края на април-началото на май, когато температурата на почвата в слоя 0-10 см е достигнала 14-15оС.

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

Динята и пъпешът принадлежат към сем. Тиквови (Cucurbitaceаe). Пъпешът е пренесен в Европа през Мала Азия от древните гърци и римляни. Динята произхожда от Централна и Южна Америка.

У нас на много места в полските райони условията са подходящи за отглеждането на тези култури чрез директна сеитба (за средноранно производство) и чрез разсад (за ранно полско производство).

Обичайно сеитбата на дините и пъпешите се провежда в края на април-началото на май, когато температурата на почвата в слоя 0-10 см е достигнала 14-15оС. Температури под 15оС задържат вегетацията на културите, а стойности под 0оС са критични за растенията.

Оптималната температура за развитието на дините и пъпешите е 25-27оС. Температури над 33-34оС при по-продължително задържане влияят неблагоприятно на цъфтежа, оплождането и формирането на завръзите, а над 40оС – нарушават трайно асимилационните процеси на растенията.

Дините и пъпешите са взискателни към почвата, развиват се добре на структурни и плодородни почви с неутрална реакция. Тежките и студени почви са неподходящи за отглеждане на бостан.

Добри предшественици

на динята и пъпеша са люцерната, житните и бобовите култури. През есента предвидените за бостани площи се изорават на дълбочина 30-35см и наторяват с органични (при наличие с 3-5 т/дка оборски тор) и минерални торове (суперфосфат 20-25кг/дка, калиев фосфат 15-20кг/дка). През пролетта площта се култивира на дълбочина 10-12см, бранува и наторява с азотен тор (15-20кг/дка).

В личното стопанство на малка площ се прилага гнездова сеитба. Във всяко гнездо се засяват по 3-4 семена на разстояние 8-9 см. едно от друго и дълбочина 4-5см.. Разстоянието между гнездата в реда обикновено е 50-60см., а между редовете – 120-150см. След поникване, във фаза 2-3 лист, растенията се прореждат - във всяко гнездо се оставят по 2 растения.

Пъпешът е с по-слабо развита коренова система от динята. За нормалното развитие на двете култури съдържането на влага в коренообитаемия почвен слой трябва да се поддържа над 70% от ППВ (пределна полска влагоемност). По време на цъфтежа и наедряване на плодовете водопотреблението на растенията е най-високо и прилагането на подходящ поливен режим е от изключително важно значение за получаване на високи добиви.

През периода на зреене валежите се отразяват неблагоприятно на качеството на плодовете, понижава се съдържанието на захари, кората на дините става по-дебела. Големите колебания в нивото на почвените влагозапаси са предпоставка за напукване на пъпешите.

За получаване на високи добиви

от дини и пъпеши от важно значение е своевременно провеждане растителнозащитни пръскания; борба срещу конкурентната плевелна растителност и икономически най-важните болести: мана, брашнестата мана, антракноза, бактериален пригор. Причинителят на антракнозата може да бъде пренесен чрез необеззаразени семена. При установяване на болестта се препоръчва третиране с някой от посочените фунгициди: Дитан М 45 – 0,2%, Манкоцеб – 0,2%, Бордолезов р-р – 1%. Срещу маната са ефикасни следните фунгициди: Корсейт 60 ВГ – 0,04%, Алиет Флаш – 0,3% Проплант – 0,2%, Шампион – 0,15%, Фунгуран ОН 50 ВП – 0,15%. Срещу брашнеста мана се препоръчва третиране през 10-12 дни с Флинт макс – 0,02%, Топаз 100ЕК – 0,03%.