Очакваните валежи ще подобрят почвените влагозапаси

Драгомир Атанасов агрометеоролог при НИМХ

В края на изминалата седмица на много места в страната паднаха повсеместни валежи.

В районите на Враца, Монтана, Ловеч, Кюстендил, София, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Казанлък, Сандански, Кърджали, Хасково бяха измерени стойности от над 20-40 л/кв.м.

Това ще помогне да се преодолее настъпилия през последните дни остър дефицит на почвена влага и ще подобри условията за вегетация при зимните житни култури, както и при вече засетите слънчоглед и царевица.

През първите дни от следващия седемдневен период отново се очакват валежи и следващо подобрение на почвените влагозапаси.

Средноденонощните температури ще са около и малко под климатичните норми.

Критични минимални стойности на температурите за овощните видове в Североизточна България, намиращи се във фаза цъфтеж, се очакват в четвъртък и петък, когато съществува вероятност за образуване на слани.

При житните култури, ще протичат фазите преход от братене към вретенене (Николаево, Кнежа, Бъзовец, Сливен, Пазарджик) и вретенене (Новачене, Павликени, Хасково, Долни чифлик, Главиница, Силистра, Търговище). При слънчогледа, засят в агротехнически срок, ще се наблюдава поникване и листообразуване.

В края на периода е малка вероятността за валежи, ще има по-подходящи условия за растително-защитни пръскания при пшеницата, ечемика и овощните видове, както и за почвообработки и сеитба на слънчоглед и царевица.