Ползи и негативни ефекти от прилагането на биоземеделие

16 март 2019
Растениевъдство
7452
1 2 3
 

Смята се, че продукцията, отгледана при тази технология, е по-полезна за човешкия организъм

Д-р Ирена Богоева

Посредством биологичното земеделие обикновено се увеличава богатството на видовете: птиците, насекомите и растенията показват увеличено видово разнообразие в районите на биологично земеделие. Широк кръг от организми са облагодетелствани от биологичното земеделие: птици, пеперуди, почвени микроби, бръмбари, земни червеи, паяци, различни видове растителност, както и някои бозайници. Липсата на пестициди води до подобряване на биологичното разнообразие и гъстота на популациите. Организмите, обитаващи почвения слой също се възползват, поради увеличеното количество бактерии, дължащи се на естествения тор, както и на намаления прием на различни химически субстанции. Прилагането на биологично земеделие е сериозна предпоставка за ограничаване развитието на резистентност при вредителите.

При биологичното земеделие почвените загуби са силно ограничени и съдържанието на почвена органична материя се увеличава. Почвените биохимични и екологични характеристики също се подобряват, което дава резултат в подобряване на нейната структура и плодородие.

Почвата, обработвана чрез биологично земеделие има по-високо водно съдържание, отколкото конвенционално управляваната, което дава резултат в по-високи добиви, при условия на засушаване. Биологичното земеделие може да представлява и средство за подобряване на съдържанието на въглерод в почвата, който е важен елемент за поддържане на нейното плодородие.

По отношение здравето на консуматорите се счита, че продукцията, отгледана в условията на биологично земеделие е по-полезна за човешкия организъм, отколкото конвенционално получените плодове и зеленчуци, поради това, че в тях не се очаква наличие на остатъци от пестициди и други химикали, използвани в традиционното земеделие. Известно е, че интензивното конвенционално земеделие може да въведе различни видове замърсители по хранителната верига, които могат да причинят сериозни увреждания на човешкото здраве. Биологично произведените храни освен, че не замърсяват храните, съдържат по-малко нитрати, нитрити и пестицидни остатъци, но повече сухо вещество, витамин С, феноли и есенциални аминокиселини, в сравнение с конвенционално отгледаните култури, което повишава хранителната им стойност.

Биологичното земеделие едновременно използва и поддържа екосистемните служби - това са ползите за човешкото съществуване, които произхождат от добре функциониращите екосистеми. Следователно, то е по-устойчиво от конвенционалното земеделие, което разгражда някои екосистемни служби.

Спорен остава въпросът по отношение на разходите за прилагане на двата вида земеделие и кой от двата метода е икономически по-изгоден. Също така, не може еднозначно да се каже коя от двете практики води до получаването на повече продукция, но засега традиционните методи се считат за по-продуктивни.

Освен положителния ефект от прилагането на биологично земеделие, то има и някои негативни последици: медният сулфат, медният хидроксид и бордолезовата смес могат да представляват проблем за околната среда. Тяхната честа употреба като фунгициди може да доведе до натрупване на токсични нива от елемента мед в почвата.

При сравняване на ползите от биологичното и конвенционалното земеделие, като цяло може да се каже, че биологичното земеделие се явява по-добра алтернатива на конвенционалното и предоставя редица предимства за околната среда и здравето на хората, поради спирането на употребата на опасни химикали и тяхното разпространение в природата и хранителната верига.

Въпреки, че различията между производствените разходи при традиционното и биологичното земеделие са малки, съществените ползи за здравето и околната среда, които могат да бъдат постигнати, изискват по-широкото въвеждане на биологично земеделие в глобален мащаб.

Още от Растениевъдство
0

Ползите от този метод на отглеждане са много Боряна Плашкова Управлението на вредителите в земеделските стопанства често е голямо предизвикателство, особено за биологичните производители и тези,

0

На 21 март 2019 г. в гр. Стара Загора ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на местния офис на Национална служба за съвети в земеделието и Института по розата и етеричномаслените

0

Ябълката е най-разпространеният семков овощен вид в умерените климатични пояси на света, включително у нас. Над 50% от листопадните овощни насаждения са ябълкови.

0

В продуктовата си листа Байер разполага с набор от фунгициди, които в различни комбинации могат да осигурят пълна защита на житните култури. Кои са водещите продукти,

0

На много места в страната сухата есен попречи на есенниците да се развият нормално. Част от пшеницата поникна чак в края на януари – началото на февруари.

Последни новини
0

„Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние”.

0

В село Крапчене, община Монтана, пристигна първият бял щъркел. По сигнал на жители на селото екип на РИОСВ – Монтана извърши оглед на място и установи, че птицата е в добро здравословно състояние.

0

Преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно слънчево време,

0

Слабото място на четириногите е носоглътката Според ветеринарите и при животните процентът на смъртност в резултат на последствията от въздействието на никотина и вредните смоли е същият като при

0

В пушалката има сух див пелин и една таблетка plantabul 5 грама, който съдържа 98% стрък мащерка, и етерично масло тимол 2%, препоръчват пчелари в youtube.com.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

„Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние”. Това коментира в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия екоминистърът Нено Димов. В края на февруари Община Шабла прокопа канал, който изпусна водите от езерото директно в морето.

ГЕРБ с преднина от 1,8% пред червените Българите най-много искат от следващия Европарламент политики за доходи Два месеца преди евровота ГЕРБ запазва близо 2% преднина пред БСП, показват данни от представително проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”. То е проведено в периода 6-13 март сред 1005 пълнолетни българи в

Българска камера лети към Луната, съобщи в интервю за БТА главният й конструктор инж. д-р Петко Динев. Уредът е монтиран на израелския космически апарат "Берешит", изстрелян на 21 февруари от космодрума Кейп Канаверал във Флорида и изведен в траектория към Луната от американската компания "Спейс Екс".