Смята се, че продукцията, отгледана при тази технология, е по-полезна за човешкия организъм

Д-р Ирена Богоева

Посредством биологичното земеделие обикновено се увеличава богатството на видовете: птиците, насекомите и растенията показват увеличено видово разнообразие в районите на биологично земеделие. Широк кръг от организми са облагодетелствани от биологичното земеделие: птици, пеперуди, почвени микроби, бръмбари, земни червеи, паяци, различни видове растителност, както и някои бозайници. Липсата на пестициди води до подобряване на биологичното разнообразие и гъстота на популациите. Организмите, обитаващи почвения слой също се възползват, поради увеличеното количество бактерии, дължащи се на естествения тор, както и на намаления прием на различни химически субстанции. Прилагането на биологично земеделие е сериозна предпоставка за ограничаване развитието на резистентност при вредителите.

При биологичното земеделие почвените загуби са силно ограничени и съдържанието на почвена органична материя се увеличава. Почвените биохимични и екологични характеристики също се подобряват, което дава резултат в подобряване на нейната структура и плодородие.

Почвата, обработвана чрез биологично земеделие има по-високо водно съдържание, отколкото конвенционално управляваната, което дава резултат в по-високи добиви, при условия на засушаване. Биологичното земеделие може да представлява и средство за подобряване на съдържанието на въглерод в почвата, който е важен елемент за поддържане на нейното плодородие.

По отношение здравето на консуматорите се счита, че продукцията, отгледана в условията на биологично земеделие е по-полезна за човешкия организъм, отколкото конвенционално получените плодове и зеленчуци, поради това, че в тях не се очаква наличие на остатъци от пестициди и други химикали, използвани в традиционното земеделие. Известно е, че интензивното конвенционално земеделие може да въведе различни видове замърсители по хранителната верига, които могат да причинят сериозни увреждания на човешкото здраве. Биологично произведените храни освен, че не замърсяват храните, съдържат по-малко нитрати, нитрити и пестицидни остатъци, но повече сухо вещество, витамин С, феноли и есенциални аминокиселини, в сравнение с конвенционално отгледаните култури, което повишава хранителната им стойност.

Биологичното земеделие едновременно използва и поддържа екосистемните служби - това са ползите за човешкото съществуване, които произхождат от добре функциониращите екосистеми. Следователно, то е по-устойчиво от конвенционалното земеделие, което разгражда някои екосистемни служби.

Спорен остава въпросът по отношение на разходите за прилагане на двата вида земеделие и кой от двата метода е икономически по-изгоден. Също така, не може еднозначно да се каже коя от двете практики води до получаването на повече продукция, но засега традиционните методи се считат за по-продуктивни.

Освен положителния ефект от прилагането на биологично земеделие, то има и някои негативни последици: медният сулфат, медният хидроксид и бордолезовата смес могат да представляват проблем за околната среда. Тяхната честа употреба като фунгициди може да доведе до натрупване на токсични нива от елемента мед в почвата.

При сравняване на ползите от биологичното и конвенционалното земеделие, като цяло може да се каже, че биологичното земеделие се явява по-добра алтернатива на конвенционалното и предоставя редица предимства за околната среда и здравето на хората, поради спирането на употребата на опасни химикали и тяхното разпространение в природата и хранителната верига.

Въпреки, че различията между производствените разходи при традиционното и биологичното земеделие са малки, съществените ползи за здравето и околната среда, които могат да бъдат постигнати, изискват по-широкото въвеждане на биологично земеделие в глобален мащаб.