Вертикалните градини, роботизираните трактори и виртуалните боксове за

добитъка стават реалност * С новите технологии емисиите ще бъдат по-малко

Националният съюз на земеделските производители във Великобритания интервюира 50 експерти в областта на производството на храни, за да разбере как ще се промени пазарът до 2040 година.

Анализаторите смятат, че след 20 години роботиката ще се превърне в норма за повечето ферми. В полетата ще влязат безпилотни трактори и електрически комбайни, които ще работят денонощно.

Градините ще бъдат оборудвани със сензори и тогава роботите ще се научат да събират само зрелите плодове. Засега оборудването трудно се справя с тази задача, но експертите се надяват, че след 20 години инженерите ще са направили пробив и ще са създали

меки и сръчни манипулатори

Роботите също ще доят, хранят и колят животните, прогнозират авторите на доклада.

През 2015 г. пазарът на селскостопанска роботика се оценява на 3 млрд. долара, а до 2024 г. той ще нарасне почти 25 пъти.

По-евтини сензори и светодиоди ще бъдат двигател за развитието на вертикалните ферми. Все повече и повече сортове растения могат да бъдат получени с помощта на хидропоника и аквапоника, които все още се използват главно за отглеждане на листни зеленчуци.

До 2040 г. фермерите все повече ще използват цифрови марки за наблюдение състоянието на животните. IoT (Inernet of things) марката ще проследява не само биометричните показатели, но и ще следи движението на добитъка на пасището.

Както отбелязва Guardian, в близко бъдеще

оградите ще станат виртуални

кравите и овцете ще се движат по строго ограничена територия и няма да могат да се скитат в съседни пасища и прилежащи територии.

Дронове на слънчева енергия ще наглеждат земята - те могат да се реят из въздуха в продължение на много дни, наблюдавайки метеорологичните условия и проследявайки появата на вредители.

Земеделските производители все повече ще използват нови биотехнологии, включително редактиране на геноми, за увеличаване на добивите и борба с болестите. Готовите продукти ще съдържат повече хранителни вещества, защото нивото на витамини и минерали може да се регулира с голяма точност. В бъдеще това ще спомогне за

намаляване на консумацията на месо

тъй като подобрените бобови растения могат по-ефективно да попълнят резервите от протеини.

Анализаторите също залагат на месо от епруветка и ядивни насекоми.

Но всичко това ще добие популярност, само ако производителите успеят да се справят с пускането на продуктите в голям мащаб.

Като цяло авторите на доклада са убедени, че хората ще консумират по-малко месни продукти.

Повечето след 20 г. ще преминат към флекситарианство - умерена вегетарианска диета, в която са позволени месо и риба в малки количества.

Ще има и нови конкуренти: храна, отпечатана на 3D принтери, ще се появи по рафтовете на магазините. Благодарение на това много продукти могат да бъдат направени по поръчка и почти без отпадъци.

Националният съюз на земеделските производители във Великобритания признава, че повечето от заявените технологии все още се използват в малък мащаб и не засягат промишлеността.

Но първите примери за бъдещи стопанства вече се появяват.

Светодиодните ферми за гъби постепенно се разпространяват в градовете, а компаниите по света създават "рецепти" за увеличение на добива.

Стартъпите изграждат фабрики за производство на зеленчуково месо, а експертите се надяват, че до 2100 г. животновъдството ще остарее и ще се превърне във варварска практика. 

По-евтини сензори и светодиоди ще бъдат двигател за развитието на вертикалните ферми
По-евтини сензори и светодиоди ще бъдат двигател за развитието на вертикалните ферми
Роботът на слънчева енергия RIPAA е проектиран да изкоренява плевели и вредители
Роботът на слънчева енергия RIPAA е проектиран да изкоренява плевели и вредители
Роботите също ще доят, хранят и колят животните, прогнозират авторите на доклада
Роботите също ще доят, хранят и колят животните, прогнозират авторите на доклада