Как ще изглежда земеделието след 20 г.

06 март 2019
Агротехника
10233
Няма снимка
Засега оборудването трудно се справя със събирането единствено на зрелите плодове
1 2 3 4
 

Вертикалните градини, роботизираните трактори и виртуалните боксове за

добитъка стават реалност * С новите технологии емисиите ще бъдат по-малко

Националният съюз на земеделските производители във Великобритания интервюира 50 експерти в областта на производството на храни, за да разбере как ще се промени пазарът до 2040 година.

Анализаторите смятат, че след 20 години роботиката ще се превърне в норма за повечето ферми. В полетата ще влязат безпилотни трактори и електрически комбайни, които ще работят денонощно.

Градините ще бъдат оборудвани със сензори и тогава роботите ще се научат да събират само зрелите плодове. Засега оборудването трудно се справя с тази задача, но експертите се надяват, че след 20 години инженерите ще са направили пробив и ще са създали

меки и сръчни манипулатори

Роботите също ще доят, хранят и колят животните, прогнозират авторите на доклада.

През 2015 г. пазарът на селскостопанска роботика се оценява на 3 млрд. долара, а до 2024 г. той ще нарасне почти 25 пъти.

По-евтини сензори и светодиоди ще бъдат двигател за развитието на вертикалните ферми. Все повече и повече сортове растения могат да бъдат получени с помощта на хидропоника и аквапоника, които все още се използват главно за отглеждане на листни зеленчуци.

До 2040 г. фермерите все повече ще използват цифрови марки за наблюдение състоянието на животните. IoT (Inernet of things) марката ще проследява не само биометричните показатели, но и ще следи движението на добитъка на пасището.

Както отбелязва Guardian, в близко бъдеще

оградите ще станат виртуални

кравите и овцете ще се движат по строго ограничена територия и няма да могат да се скитат в съседни пасища и прилежащи територии.

Дронове на слънчева енергия ще наглеждат земята - те могат да се реят из въздуха в продължение на много дни, наблюдавайки метеорологичните условия и проследявайки появата на вредители.

Земеделските производители все повече ще използват нови биотехнологии, включително редактиране на геноми, за увеличаване на добивите и борба с болестите. Готовите продукти ще съдържат повече хранителни вещества, защото нивото на витамини и минерали може да се регулира с голяма точност. В бъдеще това ще спомогне за

намаляване на консумацията на месо

тъй като подобрените бобови растения могат по-ефективно да попълнят резервите от протеини.

Анализаторите също залагат на месо от епруветка и ядивни насекоми.

Но всичко това ще добие популярност, само ако производителите успеят да се справят с пускането на продуктите в голям мащаб.

Като цяло авторите на доклада са убедени, че хората ще консумират по-малко месни продукти.

Повечето след 20 г. ще преминат към флекситарианство - умерена вегетарианска диета, в която са позволени месо и риба в малки количества.

Ще има и нови конкуренти: храна, отпечатана на 3D принтери, ще се появи по рафтовете на магазините. Благодарение на това много продукти могат да бъдат направени по поръчка и почти без отпадъци.

Националният съюз на земеделските производители във Великобритания признава, че повечето от заявените технологии все още се използват в малък мащаб и не засягат промишлеността.

Но първите примери за бъдещи стопанства вече се появяват.

Светодиодните ферми за гъби постепенно се разпространяват в градовете, а компаниите по света създават "рецепти" за увеличение на добива.

Стартъпите изграждат фабрики за производство на зеленчуково месо, а експертите се надяват, че до 2100 г. животновъдството ще остарее и ще се превърне във варварска практика. 

Още от Агротехника
0

Нископрофилната форма на GUSS е проектирана специално, за да позволи на клоните да преминават през горната част на превозното средство, без да повредят или изтласкат плодовете от

0

Ако машината постоянно е изложена на атмосферните влияния, е напълно възможно покритието да се влоши след 10 до 12 години Ивона Величкова Изкуственият тор е корозивен продукт и ако торачката не се

0

За общинска и градинарска употреба XPower разполага с вариант от 1.5 м, а 3-метровата версия ще бъде от голям интерес за производителите с големи стопанства Хербицидното активно вещество дикват е

0

Любомир Коралов наш специален пратеник в Париж Каква ще бъде агротехниката през 2019 г.? Разбира се, още предните години имаше достатъчно идеи и проекти за решителното ѝ обновление.

0

Голяма част от времето и енергията, които влагаме в почвите, е да се премахнат уврежданията от уплътняване, причинени от минаването на машините Земеделието с контролиран трафик (CTF) е начало на

Последни новини
0

Преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно слънчево време,

0

Слабото място на четириногите е носоглътката Според ветеринарите и при животните процентът на смъртност в резултат на последствията от въздействието на никотина и вредните смоли е същият като при

0

В пушалката има сух див пелин и една таблетка plantabul 5 грама, който съдържа 98% стрък мащерка, и етерично масло тимол 2%, препоръчват пчелари в youtube.com.

0

Днес предлагаме вариант за палачинково тесто с мая. Вместо сирене, можете да използвате извара. Продукти: За тестото: 500 г брашно, 25 г прясна мая, 1,5 л прясно мляко, 2 суп. лъж.

0

През нощта и утре преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Всички 27 държавни и правителствени лидери на оставащите в Евросъюза страни единодушно решиха да дадат отсрочка на датата за излизане на Великобритания от ЕС на основата на два възможни сценария", обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след приключването на първия ден от срещата на върха в Брюксел, предадоха Ройтерс и ТАСС.

“Ще бъда на репетиция в театъра. Имам премиера на 26 март”, каза Асен Блатечки, който е рожденик днес. Част от празника си актьорът ще прекара в последни репетиции за премиерата на постановката “Чайка” по А. П. Чехов с режисьор Иван Добчев в Драматично-кукления театър “Константин Величков” в Пазарджик.

През лятото температурите ще са с 1 градус по-високи, през юни и юли валежите ще са с 15-20% повече - Проф. Рачев, дойде пролетта, каква ще е? - Пролетта на Балканския полуостров се очаква да бъде с нормални и с малко по-високи от нормалните температури. При валежите нещата стоят обратното - очертава се пролетта да бъде суха.