Европейските птицеферми, които се опитваха напълно да отговорят на изискванията на потребителите, се опасяват, че усилията им са били напразни: появи се синтетичен заместител за естествените яйца.

Има много видеоклипове в интернет, в които вегетарианските готвачи препоръчват да не се използват обикновени пилешки яйца за готвене на омлет, а заместител на яйца, произведен от JUST Inc от Сан Франциско.

Американците, които вече са опитали синтетични бъркани яйца, бяха доволни и не забравиха да споделят това с други потребители в коментарите. Те твърдят, че аналоговото яйце не се различава по естествен вкус от натуралния продукт. Освен това "синтетиката" съдържа всички елементи на едно яйце, с изключение на холестерола, което означава, че получава още един допълнителен плюс в своя полза.

Стартъпът JUST Inc е основана в Калифорния от Джош Балк и Джошуа Тетрик през 2011 година. През 2013 г. на пазара се появи прахообразната добавка за яйцата Beyond Eggs, след което дойде часът за синтетичния Just Egg - заместител на бърканите яйца.

Учените в момента работят върху култивирано пилешко месо, получено от пилешки клетки, отглеждани в лаборатория. В бъдеще това ще даде възможност на хората да получат храна и в същото време да не убиват животни.

Изпълнителният директор на компанията Джошуа Тетрик нарича създаването на фундаментално нова хранителна система като мисия на JUST. Според него подобни изследвания ще стеснят обикновеното птицевъдство.