Защо у нас помагат с евросредства на производители, които не спазват еврорегламентите, пита Тодор Джиков, председател на асоциацията на картофопроизводителите

Интервю на Диана Ванчева

- Господин Джиков, какво става с картофите в Бългория?

- Производството им в последните години е пример как може да не се спазват изискванията на законите и наредбите. У нас 85 хиляди декара с картофи са заявени за собствена консумация и по този начин са избегнали всякакъв контрол. А ние, истинските картофопроизводители, с регистрираните в БАБХ 39 хил. дка само сме контролирани.

Обяснявам за какво става дума. В Закона за защита на растенията излишно е записано, че всеки картофопроизводител при първоначална регистрация или пререгистрация е длъжен да представи в съответната структура на БАБХ документ за произход на семената, сертификат, приемопредавателни протоколи и необходимите документи, които придружават посадъчния материал.

Малко по-надолу обаче има една алинея на която стъпва МЗХГ и я чете, "както дяволът евангелието". Тя казва, че когато инспекторът в регионалната структура на БАБХ прецени, че това са семена за собствено производство или за местния пазар, може да откаже регистрация на земеделския производител. Така те четат само частта от алинеята, която казва, че може да се откаже регистрация или, че не подлежи на пререгистрация земеделски производител, който произвежда картофи за собствена консумация. А не четат първото изречение, че всеки картофопроизводител задължително представя документи.

Питам за тези 85 хил. дка за миналата година има ли подадени заявления за регистрация или пререгистрация? Спазен ли е Законът за защита на растенията и европейските регламенти? Придружени ли са семената, които са използвани, със сертификати и съответни документи и на колко от тях е отказано, поради това, че са за собствена консумация? Тук е разковничето. Питам къде са заявленията на стопаните за тези 85 хил. дка? И кой е служителят, който им е отказал регистрация, тъй като е преценил, че това всичкото ще е за собствена консумация?

На следващо място е въпросът кой ги изяде тези картофи

Всяка година вкарваме около 150 хил. тона картофи от ЕС и трети страни. При 40 хил. дка с картофи по-преднага година, внасяме 150 хил. тона.

Миналата година при 125 хил. дка очертани за обвързано подпомагане площи ние пак вкарваме 150 хил. т картофи.

Защо се получава такава аномалия? Нали не сме станали двойно повече като население. Къде отидоха добивите от тези 85 хил. декара в повече, които не са под никакъв контрол, а са получили европейска субсидия?

- Какво ви отговориха от МЗХГ на срещата на 12 февруари?

- Получихме уверението от БАБХ и МЗХГ, че през 2019 г. площите, които ще бъдат очертани за обвързана подкрепа, ще бъдат проверени на 100% при картофите.

Тъй като лукът и чесънът са в нашата група, тази година ще искаме да бъде направена проверка и на лука, за да не се окаже той в схемите на картофите и тиквите.

Интересно ми е още защо вдигнаха добивите при картофите за получаване на обвързана подкрепа на почти 2 тона, а на лука го оставиха на 1 тон. Известно е, че при лук от семка нормалните добиви са 7-8 тона от декар.

- Това означава ли ново лоби според вас и нова схема?

- Да, затова ние ще направим всичко по силите ни да се направят сериозни проверки на очертаните площи както с лук, така и с картофи. Не желаем да ни сочат с пръст и да казват "ето ги новите тикви". Нашите 39 хил. дка с регистрирани и контролирани картофи, които отглеждаме и за които спазваме всички закони, не искаме да ги слагат под общ знаменател с мнимите производители.

- А защо на даден стопанин, който не е регистриран като вас, в БАБХ му приемат заявлението за обвързано плащане?

- Още юни миналата година имам входирано писмо в МЗХГ, адресирано към министъра, защо помагат с евросредства на производители, които не спазват европейските регламенти и Закона за защита на растенията. Беше ни отговорено, че това са площи, които не подлежат на регистрация, защото са за консумация.

При положение, че всички са задължени да подадат заявления, това не дава право на съответния регионален инспектор да прецени дали да те регистрира или не, но това става на практика. Затова искаме за тези 85 хил. дка за собствена консумация пълни данни - да ги видим кои са по райони, защото се познаваме.

Колегите от Асоциация "Български пипер" смело предположиха на срещата в МЗХГ в прав текст - това означава ли, че някой от министерството е вътре в схема за източването на бюджета?