Основна грижа за любителите градинари е да си отгледат здрав и качествен разсад от основните култури, които ще засаждат в градината през настоящия сезон. Чрез разсад най-често се отглеждат домати, пипер, краставици, патладжан, зеле и някои други.

Повечето градинари засяват и отглеждат растенията вкъщи, по-рядко това се прави в парници или оранжерии.

Засяването на семената и грижите за младите растения не са никак лесна работа. За да се получи качествен разсад, има много изисквания, с които градинарите трябва да се съобразят.

Кои са акцентите:

Купуване на качествени семена от специализираните агромагазини. Може и собствени, но да не са от хибриди.

Приготвяне на добра почвена смес, в която ще се засяват семената.

Набавяне на съдове - терини, малки саксийки или кофички, които да са подходящи за разсади.

Осигуряване на подходящи условия, които са различни през отделните периоди от развитието на растенията.

Отглеждане в парник

Ако произвеждате повече разсад, и имате възможност да го отгледате в парник, трябва да се съобразите с някои изисквания. Много важно е да се избере подходящо място. То трябва да е слънчево, запазено от силните ветрове, с южно или югоизточно изложение.

Препоръчително е подготовката да е започнала още през есента, когато са почистени растителните остатъци, наторено е почвата е обработена.

Разбира се, добре е почвата да е обеззаразена, тъй като в нея се запазват различни болести и неприятели. В домашни условия обеззаразяването не е лесен процес, могат да се използват различни методи - термични и химични, за които сме писали многократно. 

ЛЕСНО И УДОБНО

Някои градинари въпреки, че разполагат с парник, не засяват семената директно в почвата, а в подходящи съдове. Те се нареждат на таблички и се поставят върху работни маси. По този начин се избягва гъстата сеитба, както и пикирането на растенията.

Да се използват качествени семена

Едно от най-важните условия, за да отгледате не само здрав разсад, но впоследствие и да получите отлична реколта, е да използвате качествени семена.

Наскоро имахме тема на броя, в която припомнихме значението на семената.

На градинарите, които още не са се снабдили със семена за новия сезон, отново напомняме да купуват само от доказани в практиката фирми.

Стимулиране с течна тор

Семената поникват по-бързо и по-дружно

За да провокирате по-бързото поникване на семената, преди сеитба може да ги третирате с течна тор. За целта е най-добре да използвате продукт, който е специално приготвен за разсади. Може да се прилагат и другите листни торове, но трябва да се внимава с количеството, което се използва.

Как да се прави:

Семената на различните зеленчукови култури може да се обработят за период от 3 до 12 часа.

Препоръчително е да се направи преди да се засеят.

Това може да стане във вода или във разтвор на някои от торовете за листно подхранване.

Приготвяне на разтвора:

Разтворете листен тор във вода, като се ръководите от указанията на етикета на продукта.

Поставете вътре семената и ги дръжте за посоченото от производителя време.

Важно!

Имайте предвид, че с тази обработка на семената не ги защитава от болести. По този начин само им помагате да поникнат по-бързо и дружно.

Подхранването да е умерено

Подхранването на разсадите също е важен фактор за правилното им развитие. С торенето не бива да се прекалява, тъй като може да доведе до прекомерен растеж, който не е желателен.

Препоръчително е растенията да се подхранват с тор, който е подходящ за разсади. Най-лесно от младите растения се усвояват листните торове.

Освен това растенията, които се отглеждат в почвена смес с преобладаващ торф в нея, се подхранват повече, тъй като тя е бедна на хранителни вещества.

Фактори на средата

Колко температура, светлина и вода са необходими

Температура

Температурата е първият фактор, който определя поникването на семената, а след това и развитието на растенията. За да покълнат по-бързо и равномерно семената те се нуждаят от по-висока температура. Затова след като се направи засаждането, съдовете се поставят в топло помещение.

Не е препоръчително обаче саксийките да са държат в близост до отоплителни уреди, тъй като почвената смес много бързо пресъхва и има опасност за пониците.

След поникването на растенията, топлината постепенно отстъпва водещото си място на светлината. След като се покажат растенията, съдовете се преместват в помещение с по-умерени температури. По този начин растенията нарастват правилно, като преминават по-плавно от една фаза в друга.

Ако температурата в помещението е по-висока, те нарастват прекалено бързо и стават готови по-рано, което не винаги е желателно.

Когато растенията са достатъчно оформени, около 2-3 седмици преди засаждането на постоянно място, те се поставят на хладно място. Извърша се и процес на закаляване на разсада.

Светлина

Светлината е вторият фактор, който е от значение за правилното развитие на разсадите. До поникването на растенията, те не се нуждаят от светлина, за разлика от топлина и влага. След като поникнат обаче, светлината става водещият фактор. И ако дотогава съдовете може да са държани далеч от прозореца, сега отиват в близост до него.

Достатъчното светлина позволява растенията да нарастват равномерно. Ако те са далеч от прозореца, стъблата им се удължават прекалено и се получава т. нар. етиолиране. Ако процесът напредне, може да се стигне до отглеждане на некачествен разсад, дори до загиване на растенията.

Препоръчително е от време на време съдовете да се обръщат и разместват, ако градинарите отглеждат по-голямо количество разсади.

Вода

Водата е третият определящ фактор, но с равностойно значение на първите два. За да се провокира покълването на семената, почвената смес трябва да е влажна. Обръщаме внимание, че тя трябва да е леко влажна, не мокра, защото семената може да загният.

Поливането се определя и от вида на торопочвената смес, в която се отглеждат разсадите. Ако тя е по-лека, тип торфена, полива се по-често. Ако е съставена предимно от градинска почва, т.е. тя е по-тежка, съответно се полива по-рядко.

Важно е да се достигне златното правило - нито да е прекалено влажно, нито много сухо. Напояването се определя и от темпа на развитие на растенията.

Първоначално е препоръчително почвата да се оросява с пулверизатор, а когато растенията нарастват - да се използва малка лейка с накрайник. 

Да се използват качествени семена

Едно от най-важните условия, за да отгледате не само здрав разсад, но впоследствие и да получите отлична реколта, е да използвате качествени семена.

Наскоро имахме тема на броя, в която припомнихме значението на семената.

На градинарите, които още не са се снабдили със семена за новия сезон, отново напомняме да купуват само от доказани в практиката фирми.

Може да има лъжливо сечене

Лъжливото сечене се проявява, когато разсадът се отглежда при неподходяща температура и влага.

Препоръчително е температурните разлики през нощта и деня да не надвишават 6-8 градуса.

Ако се допусне висока температура или висока концентрация на хранителни вещества, тъканите на стъблото на нежните растения прегарят на границата с почвата.

Мястото на повредата е сухо за разлика от повредата на истинското сечене. Лъжливото сечене може да обхване и по-стари разсади, ако растежът им се задържа поради засушаване на почвата.

За преодоляване на заболяването се препоръчват чести поливки с по-малко количество вода и редовно проветряване.

Истинското е опасна болест

Истинското сечене по разсада се проявява много скоро след поникване на растенията. Лесно се разпознава, тъй като те падат като посечени.

В основата на стъблото се появява мокро петно, което го обхваща пръстеновидно. Стъблото омеква, загнива и не може да крепи растението, което пада. Оттам идва името на болестта.

По-възрастни растения също може да бъдат нападнати, но при тях се засяга само кората в основата на стъблото. Така повреден разсадът не клюмва, а само спира растежа си, като след известно време увяхва и изсъхва.

Истинското сечене се причинява от почвообитаващи гъби, които се развиват бързо във влажна и хранителна почва, когато има резки колебания на температурата, както и по-слаба светлина. Гъстият, прераснал, изнежен разсад или обилно торен с азотни торове страда по-силно от сечене. Болестта най-често се проявява на хармани.

За да се предотврати развитието на болестта, се препоръчва поливане на разсада ридомил голд, проплант, топсин М. Приготвя се 0.1%-ов разтвор, с който се полива разтворът.