Всеки пчелар трябва да знае, че изяждайки по килограм мед, пчелното семейство отделя приблизително толкова вода. Ако крайните продукти на разпадането на въглехидратите – водните пари и въглеродният двуокис, – не се отделят своевременно или се отделят твърде бавно, то влажността в кошера постепенно нараства и в крайна сметка достига критичната си точка – от въздуха падат капки вода, които се утаяват на стените на кошера и питите. А това вече е беда.
Откритият мед, тъй като е хигроскопичен, попива влага в себе си и се разводнява. Тъй като медът се намира в топлината, излизаща от кълбото, то дрождевите гъбички, които се съдържат в него, започват да се размножават; намокря се и се вкисва пергата. Храненето на пчелата с развалена храна нарушава в нея обменните процеси. Пчелите се разболяват. Излишъкът на вода в храната – това е първопричината за диарията.
Коментари