Всеизвестна е ползата от цинка за здравето и растежа на свинете. Немски експерти коментират какви цинкови добавки могат напълно да задоволят потребностите от този важен микроелемент.

За осигуряване на нормален растеж, производствени показатели и продуктивност е достатъчно да се добавят в дажбата им по 40-80 мг цинк на килограм фураж. Но много често на практика се добавят 50% от повече от необходимото количество.

Учени от Берлинския университет провеждат изследване, при което сравняват различни източници на цинк за поддържане на минералния статус на свинете и измерват способността на микроелемента към усвояване и съдържание в организма на животните.

Резултатите показват, че здравето и производствените показатели на свинете се подобряват, когато традиционните източници на цинк (цинков сулфат или оксид) частично (20-50%) се заместят с източници на цинк заради по-високата им биодостъпност.

Цинкът е важен микроелемент, който поддържа нормалното функциониране на имунната система, минерализацията на скелета, растежа на прасетата, репродуктивната функция, както и целостта на тъканите на кожата и копитата.