В търговско-сервизните центрове могат да се намерят използвани пръскачки, които по никакъв начин не са износени и имат потенциал да направят най-малко още 20 години в по-малки фермерски стопанства

Има множество добри причини да използвате прикачна пръскачка. Не само че съвременните машини отговарят на капацитета на техните самоходни еквиваленти, но освен това ще се изравнят с напредналата технология, която могат да предложат.

Автоматичното изключване, контролът на височината на стрелата, кормилното управление и окачването са често срещано явление при повечето машини, конструирани през последните пет години.

И след това идва финансовата страна на нещата. Пръскачките, теглени от трактори, не само струват по-малко, тъй като нямат двигател, сложни хидростатични помпи и скъпи за смяна колесни двигатели, но също така имат потенциал да предложат значително по-ниски експлоатационни разходи.

Въпреки че това е разход, който е сравнително лесен за оправдаване за големите селскостопански предприятия, като се има предвид стойността на продуктите, които те прилагат, и площите, които покриват, за по-малки операции, това все пак е голям залък за преглъщане.

В търговско-сервизните центрове могат да се намерят използвани пръскачки, които по никакъв начин не са износени и имат потенциал да направят най-малко още 20 години в по-малко фермерско стопанство. Може да се окаже, че цената на една 10-годишна машина е само 20% от първоначалната ѝ стойност.

За какво трябва да гледате, когато купувате употребявана пръскачка?

Помпи

Като цяло, гледате една от двете възможности - мембранно-бутални помпи или центробежни агрегати с по-висока мощност (често намиращи се на машини, предназначени за работа с много обемни торове).

Повечето имат алуминиеви тела с пластмасово покритие, така че ако външният слой е започнал да се отлепя, това е знак, че машината редовно е оставяна навън в студа или в някакъв момент нещата са станали горещи.

При центробежните помпи обикновено има много малко проблеми, освен ако от време на време не са изсъхвали. В такъв случай те са склонни да изтичат.

Рамене

Отворете раменете и потърсете пукнатини и износване в очевидните точки на стрес, като най-очевидна е вътрешната панта на задната рамка. Нищо не е голяма драма на стоманеното рамо - всичко е лесно за заваряване.

Ако външните секции на рамената са увиснали, често това е признак на износване на шарнирните щифтове. Това обикновено е лесно за разрешаване с нови найлонови или неръждаеми втулки и щифтове.

Задна рамка

Когато става въпрос за задни рамки, обикновено има два дизайна - вертикални щанги или успоредни връзки.

Първите използват серия стоманени или найлонови ролки, които се движат в канала. Те също не са скъпи за подмяна.

По естеството на успоредното свързване ще имате минимум осем щифта и втулки за проверка. Най-лесният начин да направите това е да разгънете рамената, да ги хванете и да повдигнете едната страна - ако можете да видите усукването на успоредника, то тогава ще е необходима малко работа.

Докато сте на предния край, е време да погледнете маркучите, тръбите и кабелите за прикачване или дърпане.

Кормилни оси

Съществуват редица различни системи за управление, монтирани към най-често срещаните марки прикачни пръскачки.

Така или иначе, проверете дали системата работи. Ако не, това обикновено се дължи на малък електрически проблем - често при кабелите. Ако е грешка в контролната кутия, може да се окаже трудно и скъпо за подмяна.

Клапани за регулиране на секциите

Докато електрозахранването на пръскачката работи, осигурете втори набор уши до задната част на машината. Включвайте и изключвайте отделните секции и слушайте работата на моторизираните клапани - те трябва да работят около половин секунда, за да преминат от напълно отворени към напълно затворени.

Ако е възможно да вземете резервоар с вода, пуснете помпата и сипете течност, която да премине през дюзите. След това изключете всичко, но оставете помпата да работи, за да поддържа налягането.

Ако телата в определени участъци продължават да капят, вероятно вентилът се нуждае от внимание.

Погледнете пълния набор от клапани - ако отделни звена вече са били заменени, има логика, че и другите вероятно ще се нуждаят от подмяна в близко бъдеще. Все пак всички те са свършили еднакво количество работа.

Резервоари

Обикновено имате три варианта за материал, от който са направени резервоарите за основна и чиста вода - фибростъкло, полипропилен или неръждаема стомана.

Всички имат своите плюсове и минуси. Като цяло, неръждаемите са най-защитената опция - те могат да понасят удари без да се засегне цялостта им. Ако се развие теч, е сравнително проста задача за заварчика да го оправи.

Полипропиленовите резервоари са съвсем различна история. Години на слънце, изветряне и замръзване могат да означават, че те стават крехки и обикновено са истински проблем, ако развият пукнатина. Пластмасовата заварка е опция, но не винаги е успешна.

Резервоарите от фибростъкло може да не изглеждат най-привлекателни, но са доста прости за ремонт, ако проблемите се развият.

Обикновено течове се появяват около разкъсана спойка, въпреки че годините на химически и течни торове могат да окажат влияние върху основните отливки, атакувайки смолата. Задръжте главата си в горния люк и се оглеждайте за очевидни места, където влакната висят.

Ако резервоарът за чиста вода е отделен външен съд, лесно се забелязват течове. Въпреки това, ако е вградена вътрешна настройка, не е толкова лесно да се диагностицира. Напълнете го догоре и изчакайте да видите дали нивата падат.

Въздушно окачване и въздушно изключване

Много прикачни пръскачки използват пневматични системи, за да активират спирането им. Някои изискват подаване на въздух от трактора, други имат собствен бордов компресор, работещ с 12V захранване от трактора.

Те не са брилянтни при преминаването на изпитанието на времето, но не е краят на света да се заменят.

Докато сте на предния край, погледнете маркучите, тръбите и кабелите за прикачване или дърпане.
Докато сте на предния край, погледнете маркучите, тръбите и кабелите за прикачване или дърпане.
Погледнете пълния набор от клапани за регулиране на секциите
Погледнете пълния набор от клапани за регулиране на секциите