Британският департамент по земеделие - Defra, промени оценката си за риска от заразяване на свинете с АЧС от "нисък" от "среден", съобщава Green front.

По-високото равнище на риск отразява влошаващата се ситуация с разпространението на вируса в ЕС от юни 2017 г., когато няколко нови района в Полша, Румъния, Унгария, Чехия и Белгия съобщават за опасното заболяване, което разширява диапазона на възможните маршрути на проникване на АЧС във Великобритания. По всяка вероятност движението на вируса на запад е предизвикано от хора, пренасящи заразени месни продукти и от недостатъчната биобезопасност на свиневъдните ферми.

С вероятност "над 10%" се оценява заплахата от попадане на заразено месо в пратки с прясно или заразено свинско месо или необработени продукти от Румъния.

Същата е вероятността и от проникване на АЧС чрез недезинфекцирани дрехи и обувки. Всяка седмица много ловци и селскостопански работници се връщат във Великобритания. Някои британски туристически фирми предлага организирани ловни пътувания в пострадали от вируса райони на Полша.