Проблемите около данъчното облагане на земеделските стопани бяха обсъдени на Седмата национална среща на земеделските производители

При изплащането на рентите на собствениците за земеделска земя се влиза в законовата рамка за необлагаем доход. Принципът е, че земеделският стопанин подава в декларацията си към НАП на кого е платил и каква е сумата, но данъците за тези пари са с нулева ставка. Това обясни експертът проф. д-р Надя Костова, експерт счетоводител по време на Седмата национална среща на земеделските производители в България.

„Проблеми с рентата възникват най-често, когато земеделските стопани не успяват да платят цялата стойност през дадена година, а се допълва на следващата. Трябва да се внимава изключително много, защото това е разход за годината, за която се отнася, а не когато е направен“, каза Костова.

„Друго много важно отчитане при рентата е, че когато тя се дава в натура, трябва да се има предвид, че по закон се начислява ДДС. Тук обичайният пропуск, който се допуска, е че е възможно лицата да бъдат свързани. Следователно, при свързани лица, ДДС се начислява на пазарни цени, а не върху себестойността на продукцията“, обясни експертът.

„За да се оптимизират данъчните плащания, задължително трябва да имаме добро и стриктно счетоводство“, обясни проф. Костова, цитирана от agrozona.bg

Правилното определяне на себестойността на земеделската или животновъдна продукция е от изключителна важност, но при много случаи това се прави грешно. Тук често срещана грешка е неправилно отнасяне на общопроизводствените разходи към стойността на продукцията. 

Друг често срещан проблем се наблюдава при отчитането на многогодишните култури. Те трябва да се отчитат по т.нар. справедлива стойност, а не на пазарни цени. Много е важно да се направи правилна преценка от страна на счетоводителите, заяви експертът.

Проф. Костова посочи и най-честите проблеми при определяне на финансовия резултат:

♦ отчитане на първоначалната и последващата оценка на земеделската и животновъдна продукция.

♦ отчитане на разходите по предоставяне на рента в пари или натура

♦ особености в отчитането на разходите за липси и брак на земеделска и животновъдна продукция