5 породни особености

Британските късокосмести котки са невероятно популярни в цял свят благодарение на своята външност. Породата има пет основни особености:

1. Разпознаваема външност

Британците не са просто красиви, тях не можеш да ги сбъркаш. Бузести, с плоска муцунка и огромни очи - истински сови. Едри, плътни животни с тегло 5-7 кг и с къса опашка.

За съжаление недобросъвестното развъждане довежда до това, че при британските котки се срещат проблеми със захапката, прекалено стеснени ноздри (брахеоцефален синдром), запушване на слъзните канали (постоянно течащи очи).

Друг бич на породата е генетичното сърдечно заболяване хипертрофична кардиомиопатия.

Затова вземайте британско коте само от професионални развъдници с добра репутация. Само тогава може да имате здраво животно, на което ще се радвате дълги години.

2. Плътна гъста козина

Британските котки се отнасят към късокосместите породи, то тяхната запазена марка е гъстото подкосмие. То е много плътно и по дължина е еднакво с покривните косми. В резултат на това котката и на пипане е направо плюшена.

Преди в породата са преобладавали само животни със синя окраска и много хора дори смятат, че британците не могат да са друг цвят. Всъщност британската късокосместа котка се среща в почти всички възможни цветове, като официално са признати 17 разцветки. Най-популярните са бяла, черна, лилава, шоколадова, червена и кремава британка. Както и при европейските котки, много характерни и разпространени са тигровите шарки. Класическият тигров десен е с контрастни разцветки в основните цветове.

Но трябва да знаете, че тези прекрасни животни силно линеят.

3. Спокоен характер

До 1-годишна възраст британчетата са много игриви, след това активността им намалява. Възрастната котка няма нищо против да "половува" някоя панделка, но ако не я предизвикваш, предпочита да си лежи на дивана.

Британките отделят много време за хигиена на козината си.

Котараците пък рядко са хулигани.

Като се има предвид това, е важно стопанинът им да следи да не надебелеят.

4. Претенциозни са към условията на отглеждане

Британките може да имат чувствително храносмилане, затова не трябва да им се дават вкусни хапки от масата или пък храната им рязко да се сменя.

На някои редовно трябва да се дава специална паста за отстраняване на космени топчета.

5. Независими са

Основната особеност на породата е това, че това са независими котки. Може да ги храните, гледате и обичате, но не очаквайте обожание в замяна. Тези котки не само неохотно ще дават да ги вземате на ръце, но понякога дори не разрешават да ги галите.

Британско коте, добре познато от разпространена реклама
Британско коте, добре познато от разпространена реклама
Британските котки отделят много време за хигиената на своята уникална козина
Британските котки отделят много време за хигиената на своята уникална козина
Някои британски котки не обичат да ги галят
Някои британски котки не обичат да ги галят