Изкуствено хранене с биберон се предприема за осиротели агнета, за близнаци и тризнаци, за агнета на нискомлечни или разболели се майки.

Задължително условие е 20-30 минути след раждането всички тези агнета да получат коластра от своята или от друга майка.

Агнета, които не получат коластра, са с понижена резистентност и ако не загинат, изостават от животните на същата възраст и боледуват.

Убедете се, че млекозаместителят, който ще изхранвате, е точно за агнета.

Специалистите съветват агнетата да се хранят на четири часа като в шишето налеете добре разтворен млекозаместител с телесна температура. Направете график за хранене и стриктно го спазвайте.

Първото денонощие наливайте в биберона 140 мл млекозаместител. От следващото денонощие, наливайте по 200 мл млекозаместител, изхранван четири пъти дневно. След 2 седмици увеличете количеството изхранван млекозаместител.

При храненето непременно дръжте шишето с биберона изправено за да е повдигната нагоре главата на агнето. Агнетата се хранят прави. Не ги прегръщайте и не ги дръжте, докато пият от шишето.

Повечето агнета бозаят инстинктивно. Но ако животното не засуква, стиснете малко мляко в устата му, за да го насърчите да се храни.

Увеличавайте изхранваното количество на всеки две седмици.

След две седмици увеличете количеството на 500 мл четири пъти дневно. След още две - на 700 мл три пъти дневно. След 5-6 седмици започнете да намалявате изхранваното количество мляко - 500 мл два пъти дневно. 

Можете да използвате и комбинирано хранене на агнета. Това е правилното положение на агнетата при бозаене.
Можете да използвате и комбинирано хранене на агнета. Това е правилното положение на агнетата при бозаене.