Ако овцата, която не приема агнето си, е първескиня, оправете отношенията им, а не минавайте веднага на изкуствено хранене. Защото: агнето ще расте по-здраво и по-добре с майчино мляко; млякото, което ще изхранвате изкуствено, струва пари; това е своеобразен тест за овцата, защото от това дали ще приеме агнето си, зависи бъдещето й.

Как можете да промените нещата?

Първо, овцата и агнето трябва да са в бокс, от който тя не може да избяга. Той не трябва да е голям.

Трябва да знаете, че ако овцата е агресивна, и агнето ще се опитва да избяга. Боксът действа като сигурна и изолираща зона за да могат овцата и агнето да се почувстват като семейство без никакво разсейване. Така ще се промени мисленето на овцата. А от вас зависи дали тя ще започне да кърми редовно агнето си.

За да го направите, ще ви трябва: подходящ оглавник и въже; сено и вода за овцата; време - на всеки 4 часа трябва да "работите" с овцата и агнето.

Преди да завържете овцата, оставете я известно време с агнето. Сложете внимателно оглавника. Той трябва добре да пасне - около ушите и високо върху носа. Не трябва да наранявате овцата. И въжето не трябва да минава близо до шията ѝ, защото това допълнително ще я стресира - овцата може да се обърне и да се удуши. Сложете едната си ръка върху оглавника и опънете въжето. С другата ръка преместете агнето на вимето й.

Ако овцата рита много ще трябва да я държите колкото се може по-надолу. Това естествено няма да й хареса, но просто трява да държите въжето много здраво. Трябва да знаете, че овцете не ритат толкова силно, колкото козите.

След като агнето се набозае внимателно развържете овцата и й дайте малко сено.

Повтаряйте процедурата нав секи 4-6 часа, докато се убедите, че може да оставите овцата и агнето сами.

Обикновено привикването отнема няколко дни - минимум два.

Ако след 3 дни няма резултат, преминете към изкуствено хранене на агнето.

Оглавникът трябва да е сложен високо над шията
Оглавникът трябва да е сложен високо над шията