Срещате на улицата немска овчарка и златен ретривър. Кое от двете ще поискате да погалите? На повечето хора ретривърът изглежда по-мил и дружелюбен от овчарката. Според учени това е свързано с факта, че съдим за кучетата (и за хората) на базата на определени характеристики. И по отношение на кучата една от ключовите е формата на ушите.

Американски учени провеждат експеримент със снимки на кучета със 124 участници. На една от снимките кучето било рижо, а на друга - черно. След това имало две снимки: на куче с увиснали уши и на куче с изправени уши.

Повечето участници казали, че кучетата с рижа козина и увиснали уши им се струват по-предразполагащи към общуване и емоционално устойчиви в сравнение с онези с черна козина и изправени уши.

Според американски специалист хората смятат така, опирайки се на натрупан опит. Затова златните ретривъри са най-разпространената порода кучета в САЩ и затова за много хора те са по-приемливи и предсказуеми.

Освен това кучетата с изправени уши може да се асоциират със служебните, изпълняващи сериозни задачи. Затова в последно време от Службата по транспортна безопасност на САЩ предпочитат да използват за откриване на взривни вещества кучета с увиснали уши, защото животните със заострени уши се възприемат от пътниците с по-голямо безпокойство.

Хората имат навика да придават характеристики на предмети и други хора на основата на представата за група. Така работи мозъкът ни, обяснява американски специалист.

Чарлз Дарвин е отделя много място на ушите, когато се занимава с въпросите на еволюцията. Всички одомашнени четириноги са произлезли от видове с изправени уши, отбелязва той. Според него при много видове ушите увисват, когато животното се чувства в безопасност и повече не се старае да долови и най-малкия шум. Този феномен той нарича синдром на одомашняването.