Дървото, което тази година събра най-много подкрепа в категория "Дърво с корен", е 300-годишен цер от с. Рани луг, община Трън, номиниран от Пенко Янков. Дървото е високо 20 м, с обиколка на ствола около 4,80 м и е обявено за вековно през 1983 г. За него са подадени 1236 гласа, съобщиха от фондация "ЕкоОбщост".

Измежду трите дървета, състезаващи се в категория "Вековните дървета говорят", най-много гласове - 717 - събра бялата топола в Ботаническата градина в Балчик, номинирана от Невсе Арнауд от Благоевград. Дървото е на повече от 250 години и е едно от малкото останали дървета от група тополи, разположени край съществували в миналото воденици.

В категория "Млад природолюбител" журито на конкурса отличи младия Камен Евгениев от София, който на 7 години се включва заедно с родителите си в залесяване в местността "Табията" в гр. Котел, и е засадил заедно с дядо си чинар в двора на бащината си къща. Любовта към природата личи и се усеща и от рисунките на Камен - в тях преобладават природни картини и свежи цветове.

Дървото-победител ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2019” и ще получи диагностика с препоръки за подходящи грижи от Асоциацията на арбористите в България.

Гласуването за "Европейско дърво на годината 2019" ще започне на 1 февруари 2019 г. и ще продължи до 28 февруари 2019 г.

Бяла топола в Ботаническата градина в Балчик
Бяла топола в Ботаническата градина в Балчик
Камен Евгениев е отличен в категория "Млад природолюбител"
Камен Евгениев е отличен в категория "Млад природолюбител"