Канадски учени селектират нов вид пчели, устойчиви на вируси и студ, които ще подобрят опрашването на културите и ще спасят човечеството от глад, пише pcheli.bg Изследователите от университета “Манитоба” в град Уинипег разпращат на пчеларите из цяла Канада пчели майки от различни видове, показали резистентност на бацили и паразити. Учените се надяват чрез размножаването им да създадат поколение, което да надживее болестите по кошерите, които все по-често поразяват популациите.

Причина за усилията на специалистите е т. нар. синдром на разрушената пчелна колония, при който медоносните пчели работнички изчезват. Той се появи за първи път в САЩ през 2006 г., след което прерасна в епидемия в Северна Америка, довела до най-ниските добиви на мед през последните 35 години. Същевременно главните врагове на пчелните семейства развиват все по-силна резистентност на инсектициди.

По данни на ООН вирусите и паразитите убиват годишно 85% от пчелните популации в Близкия изток, от 10 до 30 на сто от европейските и 30 процента от американските. Това води до огромни щети за селскостопанските реколти, оценени на 83 млрд. долара. По данни на същата статистика 70% от хранителните култури в света се опрашват от пчелите.

Канадските учени тръгват по нов път в решението на тревожния проблем. Вместо да разработват нови препарати срещу вирусите и бацилите, те залагат на отглеждането на значително по-устойчиви пчели. Новата им селекция е не само по-устойчива на вредителите по кошерите, но и много по-издръжлива на студовете. В Европа едва 46% от пчелните семейства преживяват зимата, докато при канадските пчели, тази цифра достига 75 процента. Да се надяваме, че селектираните пчели, устойчиви на вируси и студ, ще спасят човечеството от глад