Тепърва предстои да се приемат и указанията

Днес са одобрени държавните помощи за 2019 година, като за някои от тях тепърва предстои да бъдат утвърдени указанията.

Отпускат се 5,5 милиона лева за зимните пръскания

Те са за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период.

Животновъдите ще получат още 35 млн. лева за преходна национална помощ

Общо до 35 335 830 лв. ще се изплатят за втория транш по схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързани с производството (ПНДЖ1) и по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързани с производството (ПНДЖЗ) за 2018 г.

Парите за втори транш за национална помощ за говеда, необвързана с производството са до 19 238 620 лева и до 16 097 210 лева за изплащане на втори транш за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството. Помощта е само за секторите, за които са предоставяни национални доплащания през 2013 г.

Ще има 1 млн. лева за стационарни и мобилни мандри

Те ще се дадат по схемата за инвестиции за купуване или изграждане на обекти за преработка или обработка на сурово мляко.

Ще получат помощ малки и средни фермери и организации на производителите да преработват и реализират сами продукцията си на фермерските пазари.

Внимание: Кандидатите трябва да са регистрирани съгласно наредба 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

Предстои да бъдат утвърдени указания по схемата, след което ще бъде отворен и прием за кандидатстване.

150 хил. лева за директни доставки

ще се отпуснат като държавна помощ за инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани, осъществяващи директни доставки на малки количества суровини и храни от селскостопански животни. 

Ще се покриват част от разходите за купуването на млекомати, построяването или приспособяване на съществуваща сграда или помещения за нуждите на обект за търговия на дребно, купуване на хладилници, хладилни витрини и друго специфично търговско оборудване.

За предоставянето на помощта е необходимо заявленията да се подават преди започване на работата по проекта или дейността, предмет на подпомагане.

100 000 лева за сертифициране на стопанствата за плодове и зеленчуци

по стандарта GLOBALG.A.P.

Целта е да се намали използването на химически суровини и да се сведе до минимум вредното въздействие върху околната среда от земеделските операции.

Подпомагането е насочено към малки и средни предприятия - земеделски стопани и към признати групи или организации на производители.

Парите ще са годишен стимул под формата на плащане, чийто размер се определя в съответствие с размера на т.нар. постоянни разходи. Задължителен краен резултат за предоставяне на подпомагане е получаването на валиден сертификат. Предстои да бъдат приети указания за предоставяне на помощта.

За пчеларите

До 28 февруари ще бъдат изплатени средствата им по държавната помощ de minimis. Приемът е отворен и ще продължи до 15 януари 2019 г.

Помощта е част от годишния разход за подхранване на пчелно семейство и се предоставя с цел компенсиране разходите за извършеното зазимяване, както и за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия.

Подпомагането за един стопанин не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро за период от три данъчни години - 2016 г. – 2018 г. Размерът за подпомагане на пчелно семейство ще бъде определен след приема на заявления за кандидатстване по помощта.

Подпомагат се пчелари, които притежават минимум 20 бр. пчелни семейства и през 2018 г. са реализирали качествен пчелен мед.

Годишна лихва от 3% за кредити от фонд "Земеделие" за 2019 г.

за инвестиции в селското стопанство, реши управителният съвет. От облекчения лихвен процент могат да се възползват кандидатите по три схеми за кредитиране: кредитна схема за инвестиции в селското стопанство, схема за кредитиране на лица с одобрени проекти по националната програма по пчеларство 2017-2019 г. и схема за кредитиране със средства на фонда на проекти за инвестиции за изграждане на търговски помещения и купуване на търговско оборудване за земеделски производители, осъществяващи директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.