Генетична модификация помогна на американските учени да отгледат тютюневи храсти с рекорден размер. В бъдеще технологията ще позволи производството на рекордни добиви картофи и соя дори в сухите райони.

Всяка година намалената ефективност на фотосинтезата води до намаляване на добивите в световен мащаб. При нормални темпове полетата биха произвели много повече продукти - само в средните западни щати те биха могли да нахранят почти 200 милиона души.

Растежът е възпрепятстван от фотореспирацията - освобождаването на въглероден диоксид и абсорбцията на кислород поради естеството на работата на ензима RuBISCO. В резултат на това, ефективността на фотосинтезата намалява и растението произвежда по-малък добив, особено в топъл климат. Поради този феномен потенциалът за растеж на пшеницата и ориза намалява с 20-50%.

“Фотореспирацията е анти-фотосинтеза. Процесът лишава растението от енергия и ресурси, необходими за засилване на растежа”, обяснява молекулярният биолог и автор на изследването Пол Саус.

Група изследователи от Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн (САЩ) намери начин да възстанови баланса и да увеличи добивите. Те са тествали експерименталната технология върху тютюн. Използвайки генетична модификация учените трансформират ДНК на растението, допълвайки го с тиквени гени и едноклетъчни водорасли. В оранжерийни условия ГМО тютюнът започва да произвежда с 25% повече добив.

Биолозите предположили, че ефективността ще се увеличи още повече в полеви условия. Както съобщава MIT Technology Review, преди никой не е провеждал такива тестове извън лабораторна среда.

В резултат на това реколтата на открито се е увеличила с 20%, а в някои случаи е достигнала рекордните 40%. Височината на храста се е увеличила, а с нея се увеличава теглото на листата.

Учените планират да тестват технологията при други видове. В близко бъдеще те ще прилагат техниката за увеличаване добива на соя, боб, картофи, домати и патладжани.

Биолозите се надяват, че в бъдеще малките земеделски производители в Африка и Югоизточна Азия ще имат достъп до резултатите от тяхната разработка. Учените планират осигуряването на технологията им за генетична модификация да бъде безплатно.

Проектът е наречен RIPE и е финансиран от група инвеститори, водена от фондация Бил и Мелинда Гейтс, които подкрепят иновативни технологии за земеделие. На този етап те са отделили за него 80 милиона долара.