Хипертонията, или както я наричаме високо кръвно налягане, е много често срещан здравен проблем.

Заболяването е сериозна заплаха за здравето ни, тъй като увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми. Според лекарите за високо кръвно налягане можем да говорим, когато имаме показатели над 140/90. В тези случаи трябва да се вземат незабавни мерки.

Високото кръвно може да доведе до сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, аневризъм и диабет. Лекарите предписват лекарства за лечение на хипертония, но те съдържат множество вещества, които могат да доведат до нежелани странични ефекти. Когато хипертонията е в начален стадий, много по-добре би било, ако успеем да овладеем проблема, доверявайки се на народната медицина, като използваме естествени съставки. Днес ви предлагаме няколко изпитани рецепти.

Лимонов сок

Съставки: Един цял лимон + още няколко резена, 1 ч. чаша вода

Приготвяне: Вземете чаша вода и в нея изцедете един лимон. Добавете парченцата лимон. Пийте сутрин на гладно. Лимоните подобрят кръвообръщението и поддържат еластичността на кръвоносните съдове. Като резултат се понижава кръвното Ви налягане.

Чесън

Хората в продължение на много векове са използвали чесъна като естествено средство за лечение. Той може да ви помогне в борбата с много заболявания. Чесънът ще очисти кръвта, ще регулира холестерола и ще регулира кръвния поток. Той е богат на съединения, които могат да разширят кръвоносните съдове и да подобрят кръвообращението.

Като профилактика срещу високо кръвно налягане е добре да ядете няколко скилидки чесън преди закуска или преди лягане. Яжте го суров, при термична обработка ще загуби полезните си вещества.

Сода за хляб и ябълков оцет

Продукти: вода, 1 суп. лъж. ябълков оцет, 1/8 ч. лъж. сода за хляб

Приготвяне: Ябълковият оцет е богат на ценни хранителни вещества, като магнезий, калций и калий, които могат да ви помогнат лесно да намалите кръвното налягане.

Просто смесете содата с 1 супена лъжица ябълков оцет в чаша вода. Разбъркайте добре и пийте. Това ще намали кръвното налягане. Ще ви помогне при решаването на други здравословни проблеми. (ХФ)

Можем и без лекарства

да свалим кръвното