Районът на Кония, разположен в Анадолското плато, е един от най-предпочитаните за отглеждане на пшеница в Турция. На пръв поглед природните дадености с нищо не подсказват, че това е основен земеделски район. Почвата в обширната равнина е предимно песъчлива и видимо с ниско плодородие. И все пак тук е Житницата на южната ни съседка.

И ако се питате, какво е положението в района. Накратко - картината е доста шарена. На някои полета в момента все още се сее, на други – пшеницата вече е братила и готова за зимуване.

Ако пък се питате, как се справят със сушата в Турция. Отговорът е лесен – фермерите поливат. Да, правилно прочетохте. На засетите полета се прокарват напоителни системи, предимно тип дъждовални, които осигуряват тъй необходимата за покълнващите поници живителна влага. Така че видно е при съседите проблем със засушаването няма да има. Държавата е помислила да осигури вода за напояване на всякакъв вид земеделска продукция.

А по въпроса за цената на водата? Плаща се символично, еднократно на месец, полива се без ограничение. Коментарът е излишен.