За първи път в историята на Испания поголовието от свине надвиши броя на населението. По данни на местното Министерство на околната среда в страната се отглеждат 50 млн. свине, което е с 3,5 млн. повече от хората, съобщава The Guardian. Цифрите показват, че от 2013 г. броят на животните, които се отглеждат основно за производството на традиционния испански хамон, е нараснало с 9 милиона. Само миналата година браншът е с над 4 млн. т продукция от свинско месо на стойност над 6 млрд. евро.

Но специалистите посочват, че въпреки печалбите, които се получават от свиневъдството, увеличаващото се поголовие от този вид животни може да нанесе вреди на околната среда. Свинефермите са четвъртия по големина източник на вредни парникови газове в Испания след транспорта, производството на ток и промишлеността. Освен това свиневъдството потребява големи обеми вода, а това е важен фактор за страната, която често преживява продължителни засушавания. За еднодневно поене и обслужване на свинете за отрасъла е необходима повече вода, отколкото потребяват градове като Сарагоса, Севиля и Аликанте.

Испанските власти нямат необходимите ресурси за контрол на производството на свинско месо. Специалистите подчертават, че увеличаването на поголовието от свине е свързано с повишеното търсене на свинско месо и с желанието на свиневъдите колкото се може по-скоро да го удовлетворят дори ако за това ще нарушават правилата на производство.