Д-р Валентин Иванов, квмн

Влажното и топло време създадоха идеални условия за масовото размножаване на меките кърлежи при птиците. У нас най-често кокошките страдат от двата вида - капуши и кокошинки.

Капушите са по-едри кърлежчета и могат да се видят - на дължина достигат до 10 мм. Гладният паразит има сиво-жълт цвят, а след напиването с кръв става тъмнооловен, с виолетов оттенък.

Капушите, които спадат към сем. Argasidae нападат птиците през нощта и стръвно пият кръвта им. Кокошките не могат да почиват, бързо се изтощават и дори умират. През деня капушите се укриват в пукнатини по стените и таваните, под мазилката, около рамките на вратите и прозорците, гнездата и др., където женските снасят яйцата си. Новоизлюпените ларви са не по-малко лакоми от родителите си и веднага започват да смучат кръв, което трае 4-7 дни. След това ларвите линеят два или три пъти и се превръщат в зрели форми. Всяка трансформация в биологичния цикъл е свързана с пиенето на нови порции кръв.

Нападнатите птици силно отслабват намаляват яйценосенето и развиват тежка анемия. Самите кърлежи допълнително заразяват птиците с причинителя на опасната инвазия - спирохетоза.

Кокошинките (гамазови кърлежи) са значително по-дребни и не могат да се видят с просто око - на дължина достигат до 0,8 мм. Те също пият кръв и имат подобен цикъл като капушите. За разлика от тях обаче целият цикъл на кокошинките е много по-кратък и те само за 6-8 дни се превръщат в зрели форми. Тези дребни и невидими кръвопийци често навлизат в домовете и се превръщат в истински кошмар за стопаните.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПОДХОДЯЩИ АКАРИЦИДИ

Мерките за борба и срещу двата вида меки кърлежи са свързани с употребата на надеждни и сигурни инсектицидни и по-точно акарицидни средства.

При избора на акарициди бъдете много внимателни, тъй като голяма част от намиращите се на пазара инсектициди не се подходящи за птици.

Някои от популярните препарати са: циперметрин, айкън, нео стомозан и др.

Важно е и да се спазват препоръките за безопасност при работа с инсектициди:

Носете предпазни ръкавици при приготвяне и използване на работния разтвор.

Внимавайте препаратите да се попадат върху фураж и храна.

Не докосвайте обработените повърхности, докато изсъхнат.

Проветрете обработеното помещение, преди да влезете.

Много добър ефект дават и прашните бани.

Биологичната борба включва използването на листа от бъз или лопен. Накълцайте ги на ситно или ги счукайте и ги нахвърляйте из кокошарника.

Влажното и топло време създава идеални условия за масовото размножаване на меки кърлежи, които тормозят кокошките
Влажното и топло време създава идеални условия за масовото размножаване на меки кърлежи, които тормозят кокошките
Непременно вземете мерки срещу кокошинките и капушите
Непременно вземете мерки срещу кокошинките и капушите