Растителна защита при доматите

02 юни 2018
Зеленчуци
144648
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 

Две са важните болести

Двете най-опасни болести по доматите са картофената мана и алтернарията. И двете засягат всички надземни части на растението - листа, дръжки и плодове. Нападението започва от най-долните листа, като се появяват кафяви, некротични петна.

За да се предотврати появата на мана и алтернария, се правят предпазни пръскания на всеки 7-10 дни. Използват се някои от следните фунгициди: акробат плюс ВГ - 0,2%, верита ВГ - 0,15%, витра 50 ВП - 0,15%, икуейшън про - 0,04%, инфинито СК - 0,16%, консенто СК - 0,2%, куадрис 25 СК - 0,075%, пенкоцеб 80 ВГ - 0,2%, ридомил голд МЦ 68 ВГ - 0,25%, шампион 50 ВП - 0,15% и др.

Желателно е продуктите за растителна защита с по-дълъг карантинен срок да бъдат използвани в началото на сезона, а тези с къс карантинен срок - по време на беритба.

Картофена мана

Първите признаци по листата се появяват по най-долно разположените, до почвената повърхност. Те са воднисти, като постепенно са разрастват. Започват по периферията и във връхната част по протежение на централния нерв.

За 2-3 дни засегнатите части на листата загиват и придобиват тъмнокафяв цвят.

Причинителят напада още листните и цветните дръжки, но най-опасни са нападенията по стъблата на растенията. По тях се появяват сухи кафяви петна, които се разрастват бързо и като пръстен обхващат нападнатото стъбло. В резултат на това всички части на растенията, намиращи се над нападнатата част, загиват.

Картофената мана по доматите напада само зелените плодове. По тях се появяват големи, грапави, кафяви, твърди и сухи петна. По-късно нападнатите плодове изгниват.

Алтернария

Първите признаци се появяват по най-ниско разположените листа. По тях се образуват дребни, нарастващи тъмнокафяви петна, които лесно се различават от другите петносвания по черните концентрични кръгове.

Когато по листата се образуват множество петна, те прегарят. От по-ниско разположените листа болестта преминава върху по-горните.

Много опасни са петна, които се появяват по цветните китки. Тъй като в мястото на петната тъканта загива, всички цветчета над него окапват.

Болестта напада и плодовете. Обикновено около дръжчената ямичка се образуват едри, черни, закръглени петна със слабо изразена концентрична структура.

Листни въшки

По доматите се срещат няколко вида листни въшки - прасковена листна въшка, памукова листна въшка, доматова листна въшка.

Вредят почти всички стадии на въшките - ларви, нимфи и възрастни. Те смучат сок от цветовете и върховете на младите растения или от долната страна на листата.

При вредната си дейност отделят медена роса, която привлича мравките. Повредените листа могат да се деформират или да не се деформират, в зависимост от вида на листните въшки.

Нападнатите растения са с намалена асимилационна дейност, изостават в развитието си, част от цветовете опадват, а плодовете остават недоразвити.

Освен пряката повреда въшките пренасят и редица вирусни болести, като най-опасна е зелената прасковена листна въшка.

Пръсканията трябва да започнат при откриване на първите въшки с: актара 25 ВГ - 0,007%, дека ЕК - 0,05%, децис 100 ЕК - 0,012%, калипсо 480 СК - 0,02%, конфидор енерджи - 0,06%, ланат 25 ВП - 0,1%, нексид 015 СК - 0,02%, протеус 0 тек - 0,06% и др.

Третиранията срещу листни въшки се комбинират с тези срещу картофената мана и алтернарията.

Памукова нощенка

Нощенката развива три поколения през сезона. Първото се появява през първата и втората десетдневка на май, второто поколение лети през юни, а третото - през септември.

Ларвите отначало се хранят с листата, после с бутоните и накрая нападат зелените плодове. При откриване на нагризани листа или на малки гъсеници, трябва да се пръска. Могат да се използват някои от следните инсектициди: дека ЕК - 0,03%, децис 2,5 ЕК - 0,012%, ланат 25 ВП - 0,1%, нуреле Д - 0,08% разтвор, цитрин макс - 0,01% и др.

Листоминиращи мухи и миниращи молци

Борбата и срещу двата неприятеля е много трудна, защото те развиват много поколения и това води до създаване на устойчивост към инсектицидите при неправилно използване.

Срещу неприятелите трябва да се прилагат различни системни инсектициди, които да се редуват.

Могат да се изпозват: вазтак нов 100 ЕК - 0,03%, децис 2,5 ЕК - 0,05%, конфидор енерджи ОД - 0,08%, моспилан 20 СП - 0,02%, пикадор 20 СЛ - 0,05% и др.

Още от Зеленчуци
0

Зелето е студоустойчива култури и понася температура до минус 4-5 градуса. Затова и позволява рано да се засажда в градината. Критичен е периодът по време на разсаждането

0

Директните сеитби в градината, естествено, започват с най-студоустойчивите култури. . Щом почвата може да се обработва се засяват грахът и баклата. . Сред първите зеленчуци на открито са и морковите

0

Ранен, вкусен, с месести плодове Сияна F1 е нов ранозрял индетерминантен хибриден сорт домати. Селекция е на българската фирма Флориян. Характеризира се с висока продуктивност

0

Според големината на съда Когато избирате съдовете и начина на засяване, имайте предвид продължителността на отглеждане на разсада. Така например доматите се нуждаят от повече пространство

0

. Сега може да направите разсад от салата и маруля в топли парници. . В култивационни съоръжения се засяват и семената на целината. За много ранните зеленчуци, отглеждани в топъл парник

Последни новини
0

Титлата Master of Wine е най-високото ниво в йерархията на винения бранш. Университетът по хранителни технологии в  Пловдив има шанс да стане третият университет в света след Калифорнийският

0

12 580 нови трактора, регистрирани в Северна Америка през януари, са с 4,7% повече спрямо същия месец преди година. Току-що публикувани данни от Северноамериканската асоциация на производителите на

0

55 000 птици са унищожени заради огнища на птичи грип в четири провинции на Виетнам. Факторите, които увеличават риска от огнища на птичи грип в Виетнам включват гъстата популация от домашни птици

0

Разпространението на коронавируса нанесе сериозен удар по китайското птицевъдство, тъй като дотогава (заради загубите на поголовието на свине заради АЧС) браншът увеличава местното производство на

0

Тази година централната германска провинция Хесен планира да изплаща бонуси на животновъдите си за паша на овце и кози, съобщава agrarheute.com. Общата сума на пасищния бонус е 1 млн. евро

Коментари
1 от Младен Караиванов на 07 юни 2018
Защо не мога да копирам текст от сайта Ви?

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гардът, който се нахвърли с нож на полицаи в Горна Оряховица и бе спрян със стрелба, е уцелен няколко пъти, научи "24 часа". Според хирурзи той има прострелвания в гърба и слабините. Раните му се обработват в болницата във Велико Търново, където има заслено полицейско присъствие. Поне 6-7 изстрела са чули учениците от близката Гимназия по

Над 300 000 лв. е поискал Момчил Добрев от съдия Райна Мартинова. Той е оставил покани за плащане в пощенската кутия на дома й, както и на предното стъкло на служебната кола на мъжа й. Причината - Добрев поискал от съдийката тя да наложи запор в гражданско дело, което той завел.Тя обаче отказала. На 21 ноември м.г

Запознахме главния прокурор как висш магистрат придобил земя в плевенско село по съмнителен начин, как боклук се извозва веднъж за 70 лв. на тон, друг път по 250 лв., как са откраднати 100 000 лв. от комплекса “Христо Ботев” в Калофер и как Карлово влезе в неизгодна сделка с имоти с бизнесмена Христо Ковачки, казва кметът на Калофер - Г-н Стоянов