Учени от канадския Университет Макмастър създадоха прототип на Sentinel Wrap — лепенка, която ще помогне да се определи колко пресни са месните продукти, съобщава Sceince Daily.
Лепенката е направена от COC - цикличен олефинов съполимер (аморфен полимер, направен от няколко производители на полимери) - прозрачен и еластичен материал. Към него са прикрепени специални биосензори, които по специфичен участък на ДНК патогенна бактерия определят има ли я в продукта, върху който е залепена лепенката.
Към епоксидната лента са прикрепени дезоксирибози - молекули на ДНК, които притежават каталитична активност и могат да разделят други молекули, включително рибонуклеинова киселина.
На самата лепенка е нанесен слабосветещ субстрат, чието светене се потиска от белтъчина-"изключвател". Когато месото започне да се разваля, връзката с "изключвателя" се разрушава и лепенката започва да свети.
Според учените тяхното изобретение в бъдеще ще може да замени етикетите с обознаначаване на срока на годност на опаковките на продуктите.
Често пъи месото започва да се разваля преди изтичането на срока на годност, затова подобен начин за защита здравето на потребителите ще е по-сигурен.
По данни на Световната здравна организация всяка година в света умират около 420 хиляди души от размножаващи се в храната патогенни микроорганизми. 30% от тях са деца до 5-годишна възраст. Едни от най-опасните патогени са салмонелата и Ешерихия коли.
Коментари