Д-р Валентин Иванов, квмн

Тази година сезонът на кърлежите започна малко по-рано и дребните кръвопийци вече масово атакуват домашните любимци и най-вече кучетата. Нито един четириног приятел не е в безопасност. Опасността дебне от всички градинки, треви и храсти. Кърлежите представляват много сериозна заплаха за живота и здравето на лаещите и мяукащите същества.

Тези дребни свирепи акари може да се запазят жизнеспособни много години, без дори да са извършили нито едно хранене. Съществуват кърлежи, които остават живи цели 11 години, без да са хранили. Видовете, които живеят в България, издържат гладни по-малко, но въпреки това 5-6 години могат да изчакват плячката си. Това прави борбата с тях особено трудна.

Този сезон започна наистина драматично. Много кучета станаха жертва на заболяването бабезиоза, което се пренася чрез кърлежи от рода Dermacentor marginatus. Последният се смята за един от основните виновници за пренасяне на невидимите бабезии.

Типичните признаци за бабезиоза са: рязко покачване на температурата, отпадналост, влошено общо състояние, зачервяване на мястото на ухапване колкото монета от 1 лев, потъмняване на урината, жъленица или анемия.

Най-лошата новина е, че за кърлежите от този род засега няма надеждно и сигурно средство, което да ги убива. Не помагат нито пипетите, нито противопаразитните каишки, нито таблетките. Иначе пазарът е затрупан с акарицидни средства, като се започне от спот-он (форми за накапване), каишки, пудри, спрейове и се стигне до най-модерните и скъпи - таблетките. Със сигурност старите добре познати медикаменти вече нямат добър ефект, тъй като паразитите отдавна са се приспособили към тях.

В такъв случай кое е най-сигурното средство? Ако трябва да бъдем откровени - няма такова! За да сте спокойни, най-добре е да осигурите двойна защита за домашния любимец. Комбинирайте например качествена каишка със спот-он форма или спот-он форма с инжективен препарат, или инжективен препарат с таблетна форма и др.

(Конкретните препоръки на д-р Валентин Иванов четете във в. "Хоби фермер")