В 22 области в страната е обявен жълт код за опасно време. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. За 17 области е обявено предупреждение за силен вятър, сняг и поледици. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.

При тази тази степен на предупреждение хората трябва да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети, както и за наличието на за обширни области със сняг и/или лед на пътя. В 4 области е обявен жълт код за сняг и поледици, това са областите Кюстендил, Перник, София-град и Софийска. В област Бургас е в сила предупреждение за обилни валежи от дъжд. Сумарно за денонощието се очакват количества около 20-30 л/кв.м., на отделни места и повече.

Жълт код за силен вятър и бурно морско вълнение е обявено за цялото Черноморско крайбрежие. Ще духа вятър от север-североизток със скорост 14-17 м/с (7 бала по Бофорт) и пориви 20-22 м/с (8-9 бала по Бофорт), след обяд ще духа от север-северозапад. Вълнението ще бъде 4 бала.

Движението по път I-1 Видин – Монтана в посока Монтана е ограничено за МПС над 12 т, поради силни снегонавявания. Без ограничение е движението в посока Видин. Обходен маршрут в посока Монтана: път II-11 Дунавци – Арчар – път III-112 Добри дол – Тополовец - път III-114 Тополовец – Ружинци, съобщават от агенци пътна инфраструктура.

В Смолян е паднал сняг между 5 и 15 см, но автомобилите вече могат да се движат пред прохода Пампорово, който бе затворен за почистване.

Шофьорите да се движат с повишено внимание в областите Шумен и Разград, поради интензивен снеговалеж, казват още от АПИ.

Ограничава се движението за всички МПС, поради снегопочистване на следните пътища : път II-27 Нови Пазар - Тръница, път III-701 Нови Пазар - Секулово, път III 2073 Никола Козлево - Пет могили, път III -2075 Никола Козлево - Цани Гинчево, път III - 207 Векилски - Орляк, път III -2006 Мадара - Нови Пазар, път III - 2007 Каспичан - Златна Нива.

Поради силен вятър, образуване на големи снегонавявания се затврят следните пътища : път II-27 Нови Пазар - Тръница, път III-701 Нови Пазар - Секулово, път III 2073 Никола Козлево - Пет могили, път III -2075 Никола Козлево - Цани Гинчево, път III - 207 Векилски - Орляк, път III -2006 Мадара - Нови Пазар, път III - 2007 Каспичан - Златна Нива. Водачите на МПС да избягват движението в тези участъци и да се съобразяват с ограниченията и действията на пътна полиция.

 Проход „Печинско“ забранен за МПС над 12 т.

Временно се ограничава движението в активна и изпреварваща лента на АМ „Тракия“ при км 21 в посока София, поради ПТП. Движение се осъществява в аварийната лента.

Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на "Пътна Полиция", предупреждават от пътната агенция.

Шофьорите, на които им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, спазвайки указанията на „Пътна полиция“.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.