Идеите, които чухме от комисаря по бюджет и финанси на ЕС Йотингер за съкращения в бюджета на ОСП след 2020 г. могат да имат доста негативни последици за фермерите в някои от германските провинции, като Бранденбург, пише topagrar.

От местната браншова организация определят плановете за намаляване на директните плащания като едно екстремно рязане на субсидии за фермерите, което ще означава по-малко пари на площ за тези, които обработват по-големи площи. Това ще означава някои по-едри стопанства да претърпят сериозни загуби на приходи.

Напомня се, че в голяма част от селата доходите от земеделска дейност имат огромно значение и за редица други браншове, затова ако се наруши установеният ред, няма да се мине без негативни последици.

Според фермерите в тези райони, Брюксел е редно да се погрижи излизането на Великобритания от ЕС да не се отрази силно негативно на земеделските производители.

За да е икономически рентабилно производството на аграрна продукция, специално фермерите от провинция Бранденбург споделят, че са принудени, заради лошите климатични условия, да стопанисват площи, които са значително по-големи от средните за страната и по този начин се причисляват към по-едрите.

Бъдещата ОСП трябва да направи земеделието по-сигурен отрасъл чрез асаптиране щъм климатичните промени, дигитализация на стопанствата и финансиране на научната дейност, казват германските фермери.