Преди три месеца една от кравите на полския фермер Ян Галецки бяга през повредена ограда в Беловежката гора. И оттогава тя живее сред бизоните, които я защитават и не допускат до нея хора, съобщава телевизия Polsat.

Ян Галецки, който има ферма в село Скупово, обяснява, тази крава не била единствената бегълка, но останалите той успял да ги върне във фермата. Той се надява, че скоро на кравата ще й омръзне волния, но "гладен"  живот и тя ще се върне сама.

Всъщност кравата е на свобода вече от три месеца и въобще не изглежда нещастна.

Проф. Рафал Ковалчук от Полската академия на науките, който изучава бизоните, е направил снимки на дивото стадо бизони и на избягалата крава.

Виждам редовно кравата. Тя явно не гладува. Движи със стадото бизони, което знае как да си намира храна. Много бизони и през зимата пасат.

Според учения на кравата й трябват още няколко месеца, за да свикне с живота на стадото.

Проф. Ковалчук се надява, че все пак ще успеят да хванат бегълката и да я отведат от стадото бизони. Тя може да бъде покрита от бизон, но полученото потомство е стерилно. Освен това заради едрия плод бременната крава умира по време на раждането.

А според полския професор е много важно да се запази чистотата на бизоните. Преди 100 години те били застрашени от изчезване. Успели да ги развъдят благодарение на 12 животни от зоопарка и от резерват. Техните първи бизончета са заселени в Беловежката гора (един от най-старите резервати в Европа) в средата на миналия век.

Сега на територията на Полша живеят над 1500 бизона. Всички са защитени от закона. Сътрудниците на Беловежкия национален парк вписват в племенна книга всеки породист бизон.