Често в любителските зеленчукови градини почвата е кисела.
Причината за вкисляването на почвата е неправилното торене. То се получава от завишени дози амониев сулфат, калиев хлорид и обикновен суперфосват.
Най-лесно градинарите може да установят, че почвата е кисела с помощта на индикаторна хартия.
. Червена или розова - почвата е кисела
. Жълта - слабо кисела
. Зелена или синя - неутрална почва
Най-лесният начин да се подобри киселата почва е с помощта на вар.
Най-подходящото време за варуване е сега през есента. Варта можа да се внесе едновременно с минералните и органичните торове и след това да се заоре с обработката на почвата.
За 100 кв. м площ са необходими между 50-100 кг негасена вар или 100-200 кг сатурачна вар.
Коментари