В Италия се провежда ежегодният Festival del Prosciutto di Parma. До 10 септември в Парма може да се опитат около 60 хиляди ястия с най-вкусната суровопушена шунка от Парма - една от най-популярните в цял свят разновидности на прошутото.
Във фестивала участват 164 производители. Той се провежда под открито небе - на площад "Гарибалди" в Парма.
Към ястията с шунка се поднася местното вино Dei Colli di Parma.
Гостите на фестивала ще могат да видят всеки етап от приготвянето на прошутото. Интересно е това, че месото се държи в специална марината с подправки и захар в продължение на 3 седмици. След това още 10-12 месеца се суши на открито на планински въздух.
Оригиналната шунка от Парма се маркира с печат с изображението на короната на Пармското херцогство.
Пармската шунка се е появила преди векове и до днес се произвежда в селцето Лангирано, което се намира на няколко километра от Парма.
За производството на тази шунка се използват само прасета Дюрок и Ланраче. Те трябва да са отгледани в района на Емилия-Романя, Поемнот, Венето и Марке, за да са подходящи за производството на пармска шунка. Угояват ги с зърнени фуражи, кестени и суроватка от производството на сирене пармиджано. Животните трябва да са на 9-10-месечна възраст и да тежат 100-130 кг, а бутът им - 15-16 к