Идва “Алено сърце”, което е по-сладко от розовото

Радко Паунов, в. "24 часа"

Година на домата. Така агроспециалисти определят лято 2017.

“Много хубава реколта. Високите температури не позволиха да се развият болести като картофената мана - най-големия бич. А тя се образува в резултат на чести валежи, каквито през последните месеци не се наблюдават”, обясни пред “24 часа” доц. Даниела Ганева, директор на института по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив. Климатичните условия това лято накараха доматите буквално да полудеят, а стъблата им да се огъват от плод.

Леко притеснение е имало през пролетта, когато се появило нападение от трипс - вид неприятел, който разболява доматите. Опасността обаче бързо била овладяна.

Сега тържищата са отрупани, а производителите са доволни от урожая. По щандовете на пазарите в градовете продукцията е в ценови диапазон от лев до 4,50 лв. Естествено, най-скъпо се продават едрите розови. По-дребните от тях вървят между 2 и 3 лева, а тези от “първо качество” достигат и 5 лв. Агрономи обаче смятат, че

няма основание

за такава висока

цена при наличие

на толкова добра

реколта

Август е пикът на изобилието. “Да, едрите розови домати са местна селекция. Имат по-добри вкусови качества. Нежна е кожицата им, което ги прави по-трудни за транспортиране, а периодът им на съхранение е по-малък. Затова винаги цената им се отличава от тази на обикновените. Но чак пък 5 лева за килограм”, учудва се доц. Ганева. Тя е автор на сорта “Розово сърце”, който за две години се превърна в хит за потребители, производители и търговци.   Така изглеждат доматите от сорта “Алено сърце” - едри, месести и сладки. Снимка: Авторът

Така изглеждат доматите от сорта “Алено сърце” - едри, месести и сладки. Снимка: Авторът

Сега доц. Ганева е на път да пусне в употреба другото си голямо изобретение - “Алено сърце”. “Това е домат шедьовър. Няма такъв вкус”, категорични са хора, които вече са го опитали. Извлечен е от стария сорт “Биволско сърце”.

“Премина през 2-годишни успешни изпитвания и всеки момент очакваме сертификат от Патентното ведомство. През есента ще пуснем първите семена на пазара”, казва доц. Ганева.

Сортът е високорастящ с добре облистено и здраво стъбло. Връзва от три до пет плода на съцветие. Всеки от тях е от 350 до 700 грама. Той е с интензивно червен цвят, много месест и в същото време с доста нежна кожица. Изключително вкусен, с много добро съотношение на захар и киселина. Добивите му са 5-6 тона на декар.

“Няма специфични изисквания при отглеждането. Редовете трябва да са на 70-80 см един от друг, а разстоянието между растенията - 35 см. Грижите са нормални, нищо особено. С добра адаптивна способност е и може да се отглежда както в стъклени и полиетиленови оранжерии, така и на открито”, обяснява доц. Ганева. Тя грабва нож и разрязва едно “Алено сърце”, откъснато току-що от опитното поле на института. Разтваря го, за да покаже колко е червен отвътре, а семките му се броят тук-таме. Когато го опитваме, буквално онемяваме. Много сладък, сочен, месест и в същото време с умело балансирана киселина.

Освен прекрасен

вкус има добър

външен вид, висока биологична стойност и антиоксидантен ефект. Наличието на ликопен и витамин С го прави изключително полезен, посочва доц. Ганева. Тя смята, че постепенно българинът ще започне да отглежда и непознати сортове, които се поддържат в генофонда на института. Това са жълти, оранжеви, розово-кафяви домати. Различават се по цвят и едрина на плода. Засега се използват от любители. Жълтият домат например не е сорт, а селекция. Съдържа лутиин - жълто багрило, и все още не е пуснат за масово производство. Но на вкус е много добър.

Ганева напомня, че сега е времето, когато трябва да ядем на корем слънчеви български домати.

А не да чакаме зимните, внос отвън, които изглеждат като пластмасови и се белят като картофи. Домакините пък, които искат да си направят консерви, да тичат към пазарите, защото в момента доматът е най-узрял.

Българските сортове са най-вкусни и превъзхождат гръцките, турските и дори италианските. Това се дължи на уникалния климат у нас, на почвите и начина на отглеждане. Няма чужденец, който да е опитал български домат и да не е останал възхитен. Доц. Ганева припомни, че чужди сортове, които иначе не са толкова вкусни, когато се отглеждат у нас, подобряват значително качествата си. Тя обаче изтъква, че освен климатичните условия много важни са агротехническите мероприятия като подхранване на терена, което влияе както на химико-технологичните вкусови качества, така и на външния вид на плодовете.

Торенето също е важно, тъй като всяка култура има специфични изисквания към хранителните вещества в почвата.

“Когато това се прави прецизно, добивите са много добри, а качеството - отлично”, категорична е директорката на института по зеленчукови култури в Пловдив. В началото след засаждането на почвата трябва да се даде малко азот, а при завръза - калий. При зреенето на домата поливането също е хубаво да се увеличи.

Унгария полудя по наши сортове, устройва им празник

Най-новите сортове домати на пловдивския институт “Марица” триумфират и в Унгария. Славните български градинари там успяха да ги отгледат и разпространят. Сега Будапеща устройва Ден на българския домат в ботаническата градина на университета ЕЛТЕ.

“Разчитаме на компетентно и професионално представяне на българските сортове в Унгария”, се казва в поканата, отправена до доц. Даниела Ганева. Празникът е на 25 август. “Ще представя историята на нашите домати, а също ще говоря за настоящето и перспективите при отглеждането им”, каза доц. Ганева.   Доц. Даниела Ганева държи доматите от най-новия сорт “Алено сърце”, чийто ярък червен цвят се вижда на снимката долу. В дясната касетка са от “Розово сърце” и жълт домат. Снимка: Авторът

Доц. Даниела Ганева държи доматите от най-новия сорт “Алено сърце”, чийто ярък червен цвят се вижда на снимката долу. В дясната касетка са от “Розово сърце” и жълт домат. Снимка: Авторът

Д-р Лайош Хейеш, директор на университета за селско стопанство и околна среда “Свети Ищван”, ще открие празника с лекция на тема “Доматът зеленчук ли е, или лечебно растение и функционална храна”.

Домакините изказват специална благодарност към доц. Ганева за предоставените семена от различни сортове. Разсадът от тях се оказал много сполучлив и при унгарските градинари.

“През пролетта им пратихме семена, селектирани в нашия институт. Кметът на район “Киш Пещ” в Будапеща ги раздал на градинарите и те успешно ги отгледали”, обясни доц. Ганева. Тя изпратила 7 сорта, сред които “Ники”, който е за ранно полско производство, както и емблематичните “Розово сърце” и “Алено сърце”. Пратката съдържала и “Пловдивска каротина”, която е с високо съдържание на бета-каротин.
Унгарците получили и стария наш сорт “Миляна” - едър, сладък домат за свежа консумация, а също така и новия хибриден “Копнеж”, както и черитата “ИЗК Аля”, които са като бонбончета.   Ето как изглежда отвътре доматът от най-новия сорт "Алено сърце". Снимка: Авторът

Ето как изглежда отвътре доматът от най-новия сорт "Алено сърце". Снимка: Авторът

На 16 септември пък в Княжеската градина на София известна верига организира първия по рода си празник на розовия домат. Това е най-голямото събитие на открито, посветено на най-популярния продукт от нашето земеделие.

“Хубаво е, че големите търговски вериги вече имат отделни щандове за българските зеленчуци”, коментира доц. Ганева.