По повод питанията на земеделски стопани до в."Български фермер" може ли да се поръча теренна проверка за земи, които не са в допустимия слой, но са преведени от стопаните си в добро земеделско състояние, разясняваме какъв е отговорът на администрацията.

Не може да се поиска теренна проверка на място на площи, които са заявени изцяло или частично извън специализиран слой "Площи в добро земеделско състояние" и експерти да дойдат, да ги прегледат, че са в добро земеделско състояние и да ги впишат в допустимия слой.

Съгласно изискванията на европейските регламенти и националното законодателство земеделските площи, които се заявяват за подпомагане по схемите и мерките по линия на директните плащания, трябва да бъдат коректно идентифицирани като местоположение и размер от самия земеделски стопанин върху Цифровата ортофото карта - ЦОФК, да се ползват от кандидата, да са в добро земеделско състояние към датата на заявяването им за подпомагане, като се поддържат в такова до края на текущата година.

Заявяването на новообработени площи

които попадат извън специализирания слой /но за тях съответният кандидат е сигурен, че ги поддържа в добро земеделско състояние/ е абсолютно свободно и неограничено.

Задължение на МЗХГ е поддържане в актуално състояние на Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), което включва и проверка на площи, които са заявени изцяло или частично извън слой "Площи в добро земеделско състояние".

Проверката може да бъде дистанционна - чрез дешифрация на нова, актуална ЦОФК, или теренна - чрез инспекция на място и извършване на измерване с GPS. В случаите, за които се установи необходимост от теренна проверка, тя се назначава изрично чрез съответната областна дирекция "Земеделие" със заповед на министъра на земеделието и храните.

Така че назначаването на проверка става по служебен път и не зависи от наличието на изрична молба или искане за такава от страна на земеделския стопанин.

Няма практика и съответните общински служби по земедeлие самостоятелно да преценяват подлежащите на проверка площи и да извършват проверката без съответни указания и заповед от страна на МЗХГ.

Същото се отнася и до заявленията, подлежащи на проверка на място (минимум 5% от подадените заявления), извършвана от отдел Технически инспекторат към ДФ "Земеделие".

Те също така не се извършват на база молба или жалба от страна на кандидата, а се избират чрез методите на анализа на риска, като за целта е разработен специализиран софтуер.