За начинаещите цветари е трудно да се справят с растението

Азалията е едно от най-взискателните растения, които отглеждаме. Сред най-важните условия за доброто й развитие, могат да отделят следните:

Прохлада;

Свеж въздух;

Изобилно поливане с чиста вода и редовно пръскане, за да се поддържа висока влажност на въздуха;

Кисела почва.

Азалиите цъфтят късно през зимата и рано на пролет. Когато купувате азалия, избирайте растение с няколко цвята и много пъпки. Без правилни грижи цветовете ще увяхнат, а пъпките ще опадат. Тайната на продължителният растеж на азалията и съхраняването до следващата година се крие в обилното поливане, почвата трябва да бъде винаги влажна, невисока температура и ярка разсеяна светлина. Увяхналите цветове се отстраняват, а короната се формира.

Проблеми при отглеждането:

Набръчкване на листата: най вероятната причина за набръчкване и опадване на листата на азалията е недостатъчното поливане. Може няколко пъти в седмица да потопите саксията в дълбок съд с вода до пълното й поемане. Друга възможна причина може да бъде нискасата влажност на въздуха( поставете саксията във влажен торф ) или много високата температура или прекалено яркото слънце.

Кратък период на цъфтеж. Много топъл и сух въздух. Поставете саксията по-далеч от отоплението и ежедневно оросявайте листата. Причина за преждевременното увяхване на цветовете може да бъде и прекалено ярката слънчева светлина и недостатъчният полив.

Пожълтели листа: прекалената влага или твърдата вода.

Слаб ръст, кафяви листа, слаби пъпки или отсъствие на цъфтеж: могат да бъдат свързани с посаждането на азалията в неподходяща почва.

Виждайки в магазина саксия с красивоцъфтящи цветя много хора не могат да издържат и я купуват, но много не знаят, че азалията не може да расте и цъфти в обикновенни стайни условия. Необходимо е да им осигурите прохладна и влажна атмосфера.

Можете да поставите саксията с азалията между прозоречните рамки, там е по-прохладно, но се налага да внимавате температурата да не пада под 8°С.

Вредители по азалията:

Щитоносни въшки. Въшките се заселват по долната повърхост на листата, по летораслите и по стъблата.

Смучат сок от нападнатите части, в резултат на което се отделят капчици "медена роса", образуват се некротични петна, растенията изостават в развитието си, пожълтяват и изсъхват.

Щитоносните въшки са преносители на някои вирусни болести.

Преглеждайте редовно долната страна на листата за наличие "медена роса". Отстранява се с влажен тампон и се пръска растението с инсектициди. Можете да напръскате растението с разтвор на спирт и сапун. Добри резултати дава обработката с актар и карбософ.

Галова нематода - микроскопични кръгли червеи, които живеят в почвата и увреждат корените на растенията.

Увредените корени на растенията не могат да поемат достатъчно хранителни вещества и постепенно умират. За съжаление заболелите от галова нематода растения трябва да се унищожат, но ако пораженията по корените са все още малко, можете да се опитате следното - извадете растението от саксията и унищожете пръстта. Измийте корените и отрежете удебеленията. Използвайте нова саксия за засаждане.