Печалбата на швейцарските млекопроизводители, които преработват сами суровината в жълто сирене миналата година се е увеличила с 0,7 процента - до 604,2 млн. швейцарски франка (566 млн. евро). И това въпреки руското ембарго, високия курс на швейцарския франк и отмяната на млечните квоти в Европейския съюз.
За година Швейцария е увеличила износа си на жълто сирене с 2,7 процента - до 70,2 хил. т, съобщават от Швейцарската асоциация на производителите на сирене - Switzerland Cheese Marketing.
Най-популярните марки жълто сирене миналата година са били "Ементалер" и "Грюер".
Основните експортни направление за Швейария са: Германия (31 хил. т, увеличение с 1,9%), Италия (10,8 хил. т, увеличение с 5%), Франция (5,4 хил. т, увеличение с 15%).
Годишният износ на твърдо швейцарско сирене се е увеличил с 2,5% - до 34,6 хил. т, на полутвърдо - с 2,8%, до 19,8 хил. т, на моцарела и меки сирена - с 4,1%, до 6 хил. т.
Най-търсените: "Ементалер" (17,5% от обема продажби - 12,3 хил. т) и "Грюер" (17,2%, 12,1 хил. т).
Само износът на "Тилзитер" е намалял с 22%.